Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Március 15-i megemlékezés Csornán

– Magyarország polgárai kénytelenek voltak megérteni és megtapasztalni, hogy vannak történelmi idők, melyek a legsúlyosabb áldozatokat is megkövetelik, különösen akkor, amikor a függetlenség, a nemzeti lét a tét – hangsúlyozta Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke a csornai március 15-i megemlékezésen.

Csorna Város Önkormányzata 2015. március 15-én a Petőfi-szobornál tartotta az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezést. Az ünnepség szónoka Latorcai János volt. A Magyar Országgyűlés alelnöke Kossuthot idézve utalt a magyarok összefogására, melynek ékes példája volt az 1848-as forradalom. Március 15-e egy modern állam, modern Magyarország megszületésének nagyszerű pillanata, melyben egykori történelmi nagyságához méltóan, saját erejéből és békével emelkedett fel hazánk.
– Csorna polgárai is megértették a történelmi idők szavát, és megmutatták magukért, családjukért, városukért és hazájukért készek cselekedni. A város fiai elsőként csatlakoztak a szabadságharchoz, és a végsőkig kitartva, a szabadságharc egyik utolsó győztes csatájában, Kmety György tábornok vezetésével szétverték és megfutamították a Wyss tábornok seregeit. A szabadságharcban mostani tudásunk szerint negyvenhat csornai honvéd vett részt. Közülük is kiemelkedik Laky Demeter premontrei perjel, Sebesi Kálmán premontrei kanonok és Domján Antal aljárásbíró – hangzott az ünnepi beszédben. A Soproni úton lévő befalazott ágyúgolyók a nevükben elfeledett rábaközi hősöknek állítanak emléket. Forradalmunk nagy véráldozatokat követelve elbukott, de a nemzethalál nem következett be.
Latorcai János a továbbiakban arról beszélt, hogy globalizálódó világunkban ma sem könnyű magyarnak lenni, és meg kell küzdenünk azért, ha a saját utunkat akarjuk járni. Több hazai intézkedés (rezsicsökkentés, külhoni magyaroknak adott állampolgárság, hazai termőföld védelme) nem illeszkedik a nyugati világot uralni látszó liberális gondolati sémába, ezért nemtelen támadások kereszttüzébe kerültünk számtalanszor.
– Mi tagadás, sokszor megosztottak vagyunk a tettben. A cselekvő erők nem egy irányba mutatnak. Szembe kell néznünk azzal is, hogy 2015 első hónapjaiban rekord mennyiségű illegális bevándorló érkezett hazánkba, miközben mind több magyar keres munkát, életteret, Nyugat-Európában. Önök, csornai polgárok az osztrák határ környezetében napról napra szembesülhetnek a menni vagy a maradni kérdésével. Ezért is példaértékű, hogy olyan polgármester vezeti ezt a települést, és olyan képviselő dolgozik Csornáért és a csornai térségért az országgyűlésben, akik értik ezeket a problémákat, akik képesek és akarnak is tenni azért, hogy érdemes legyen itthon élni, dolgozni, még akkor is, ha a határ nyugati oldalán anyagi értelemben sokszor kecsegtetőbbnek tűnnek a lehetőségek – fogalmazott Latorcai János.
Azzal viszont semmi gond, ha a fiatalok Széchenyihez hasonlóan bejárják a világot, majd külföldön szerzett tudásukat itthon kamatoztatják – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke. Széchenyi életútja üzenet minden ma élő magyar számára.
A Gecsei Edit és Szabó Rita tanárnők szerkesztésében összeállított ünnepi műsort a Csornai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, valamint a Rubato Band zenekar adta elő. Közreműködtek a Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncosai.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

DANUBIUS play