Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Március 15-e üzenete: saját magunk határozzuk meg sorsunkat

Március 15-e a szabadság, a fejlődés, a modernizáció, valamint a nemzeti tudat érzését szimbolizálja. A hősök nem tudhatták, hogy mi lesz a szabadságharc vége, de azt tudták, hogy az elnyomókat le kell dönteni – hangzott a csornai városi ünnepségen.

Az ünnep legfontosabb feladata az emlékezés, a forradalomban és szabadságharcban részt vállalt személyek iránti tisztelet, a róluk való megemlékezés – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen.
Ha megkérdeznék a világ bármely pontján élő magyaroktól, hogy számukra melyik a legfontosabb nemzeti ünnep, szinte kivétel nélkül a március 15-ét mondaná.
– A 170 évvel ezelőtt Pest-Budán kitört és vér nélkül győzött forradalom megteremtette a polgári átalakulás alapjait, megszületett a modern, parlamentáris Magyarország. A forradalmat követő szabadságharc célja az idegen Habsburg uralom megszüntetése, a nemzeti szuverenitás, a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés kialakítása volt. Bár a szabadságharc elbukott, és az azt követő önkényuralom kegyetlen volt és sok áldozattal teli, a magyarok megmutatták a világnak, hogy a haza, a nemzet érdekében képesek összefogni, és szabadságuk kivívása érdekében még az életüket is képesek voltak feláldozni – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy hazánk képes az összefogásra, egyszerre két nagy hatalommal harcolva is megszerezte az önállóság alapjait.
– Nekünk, csornaiaknak a mai ünnep alkalmával fejet kell hajtanunk a szabadság iránt küzdő helybéli elődeink emléke előtt is. Büszkén és emelt fővel emlékezzünk arra a negyvenhat csornai honvédra, akik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ütközeteiben részt vettek. Külön dicsőség számunkra, hogy a szabadságharc egyik legutolsó győztes csatája városunkban történt, így a honvéd sereget vezető Kmetty György neve, mint csornai győző került a történelem lapjaira, akinek városunkban emelt szobra, és annak környezete méltó módon került felújításra a tavalyi évben.

Elődeink dicsőséges tettei mit üzennek a ma élők számára? Eleink kivívták a nemzet szabadságát, de napjainkban is saját magunk határozzuk meg sorsunkat, és törekedni kell a függetlenség, a békés világ megőrzésére – hangsúlyozta a szónok.

A Petőfi téren megrendezett ünnepi megemlékezésen közreműködtek a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Hunyadi János Középiskolájának diákjai.

Beküldés dátuma: 2018. 03. 14.

Kapcsolódó hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés