Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Magyarország a világ egyik legerősebb horgásznemzete, melynek meghatározó tagja a kapuvári versenyző

Hazánkfiai horgászatban verik a mienknél sokkal nagyobb országok versenyzőit. Amire igazán büszkék lehetünk, hogy a magyar csapat  kiérdemelte a világranglista második helyét, ráadásul kapuvári horgász is tagja e kitűnő társaságnak.

Szákovics Imre a Magyar Országos Horgász Szövetség válogatott tagjaként ezüst érmet szerzett a portugáliai Montemorban. A nagy „ho-ho-horgásznak” sűrűre sikeredett az idei nyár, hiszen két világversenyen is képviselhette hazánkat csapatával. Ami az EB-n előnyt jelentett, az itt inkább hátrányként jelentkezett, mert legalább háromezer ötszáz kilométer távolságra volt tőlünk a versenypálya távolsága. A kiutazás komoly szervezést igényelt és a felszerelésnek is csupán a felét vihették magukkal, az etetőanyag nagy részét pedig csak a külföldi országban tudták beszerezni.
A versenysorozaton elért eredmények határozzák meg, hogy ki az a legjobb tíz horgász, aki a ranglista alapján bekerül a magyar válogatottba. A szövetségi kapitány döntését figyelembe véve jelölik ki azt a hat főt, aki világversenyen is képviselheti Magyarországot. A fennmaradó négy ember automatikusan bekerül az Európa-bajnokságra utazó csapatba. A VB-s hat versenyzőből további két fő szintén csatlakozik az európai versenyre indulókhoz. Az adott esztendőben a két legjobb pecás a kontinensviadalon, valamint a világversenyen is részt vehet. Nem nehéz kitalálni, hogy Szákovics Imre volt az egyik kiválasztott.

Az Európa-bajnokságot Szlovéniában, a hegyekkel körülvett Száva folyónál tartották, ahol a szokásostól eltérően több csapat mérette meg magát, mint a világbajnokságon. A magyar horgászok lépéselőnyben kezdhették meg az Európa-bajnokságot, mert a magyarországi halfauna nagyban hasonlít a hazánkhoz közeli versenypályák kínálatához. Az úszós módszerrel horgászó versenyzők kedvelik az orsóval ellátott gyűrűs pecabotot, de más-más eszközt vetnek be, ha közel a parthoz, vagy sokkal beljebb úszkálnak a kopoltyúsok. Az etetőanyag kiválasztása szintén nagy figyelmet igényel, mert hala válogatja, hogy melyiket kedveli jobban, de azt is előfordul, hogy élő csalira harapnak leghamarabb a kiszemelt „áldozatok”.

Szákovics Imre szerint a magyar horgászok még csak profinak sem nevezhetőek, hiszen nem hivatásszerűen űzik ezt a sportot, mint például angol társaik, akiknek nincs más dolga, mint fizetség ellenében a pecabobot lógatni a tóba vagy folyóba. Honfitársainknak munkahelyi kötöttségük mellett kénytelenek pénzt és időt áldozni a horgászatra. Hazánk versenyzői nincsenek elhalmozva minden földi jóval, tehát jelentős hátrányból indulnak, tudásukat mégis képesek az ország javára fordítani és játszva legyőzik a nálunk sokkal nagyobb nemzeteket.
– Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legjobb felszereléssel horgásszon. Nálunk is létezik szponzoráció, tehát a nagy horgászcikk gyártó és forgalmazó cégek az élversenyzők kezébe adják azt a technikát, amely alkalmas arra, hogy bárkivel felvegyük a versenyt. Tehát nem ezen múlik a siker, mert ugyanolyan eszközökkel horgászunk, mint az olasz, angol vagy bármely nemzet versenyzői. Persze az előírt szabályokat mindenkinek be kell tartani – mondta Szákovics Imre.
A versenyeken öt horgász öt szektorban próbálkozhat, egy személy pedig tartalékosként várja a jó szerencsét. Az adott övezetben az kapja a legelőkelőbb helyezési sorszámot, aki kifogja a legtöbb halat. A két forduló számait összegezve születik meg a végeredmény. Pontazonosság esetében a halak súlyát veszik figyelembe.

A világversenyekhez vezető út nagyon költséges, de valamennyi javulás azért történt az évek során. Néhány esztendeje még teljesen önköltségesek voltak az ilyen megmérettetések, tehát aki kvalifikálta magát, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Ma már biztosítják azt az összeget, amely lehetővé teszi a horgászok kintlétét.
Szákovics Imre azt is elmondta, hogy a horgászok is küzdenek az utánpótlás gondokkal. A gyerekek többnyire ismerőseik révén jutnak hozzá első felszerelésükhöz, hisz a szülők meggondolják, hogy mekkora kiadásba verjék magukat, egy bizonytalan ideig tartó hobbi kedvéért. Ami viszont biztató, hogy a média egyre jobban odafigyel a horgászversenyekre, a világméretű bajnokságokat már élőben is nyomon lehet követni.
Az elmúlt évek statisztikája szerint a magyar horgászok a legutóbbi hat világversenyről öt alkalommal éremmel érkeztek haza, ami kiemelkedő a sportok ranglistáján. Szákovics Imre nemcsak csapatban remekel, mert 2014 után, idén augusztusban ismét elnyerte a magyar egyéni bajnoki címet. Ezt megelőző években a dobogó második fokára állhatott fel. A kapuvári horgászt nagyon jó érzéssel tölti el, hogy egy kis településről indulva eljutott az élvonalba. Kapuváron sokan szurkolnak neki, a városvezetés több alkalommal kitüntetéssel ismerte el tevékenységét. Az élet pedig nem áll meg, mert televíziós riportunk óta Szákovics Imre újabb eredményekkel bővítette eddigi sikerszériáját: a győri MMX-es teammel megnyerte a klubcsapatok országos bajnokságát, így ők képviselhetik Magyarországot a jövő évi klubcsapatok világbajnokságán. Hogy tovább tetézzük az úgy tűnik soha véget nem érő listát: a kapuvári horgász a magyar ranglistán elsőként kvalifikálta magát a 2019-es Európa-bajnokságra és a nemzetek részvételével megrendezésre kerülő világbajnokságra.

Beküldés dátuma: 2018. 09. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.