Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Magyarország a világ egyik legerősebb horgásznemzete, melynek meghatározó tagja a kapuvári versenyző

Hazánkfiai horgászatban verik a mienknél sokkal nagyobb országok versenyzőit. Amire igazán büszkék lehetünk, hogy a magyar csapat  kiérdemelte a világranglista második helyét, ráadásul kapuvári horgász is tagja e kitűnő társaságnak.

Szákovics Imre a Magyar Országos Horgász Szövetség válogatott tagjaként ezüst érmet szerzett a portugáliai Montemorban. A nagy „ho-ho-horgásznak” sűrűre sikeredett az idei nyár, hiszen két világversenyen is képviselhette hazánkat csapatával. Ami az EB-n előnyt jelentett, az itt inkább hátrányként jelentkezett, mert legalább háromezer ötszáz kilométer távolságra volt tőlünk a versenypálya távolsága. A kiutazás komoly szervezést igényelt és a felszerelésnek is csupán a felét vihették magukkal, az etetőanyag nagy részét pedig csak a külföldi országban tudták beszerezni.
A versenysorozaton elért eredmények határozzák meg, hogy ki az a legjobb tíz horgász, aki a ranglista alapján bekerül a magyar válogatottba. A szövetségi kapitány döntését figyelembe véve jelölik ki azt a hat főt, aki világversenyen is képviselheti Magyarországot. A fennmaradó négy ember automatikusan bekerül az Európa-bajnokságra utazó csapatba. A VB-s hat versenyzőből további két fő szintén csatlakozik az európai versenyre indulókhoz. Az adott esztendőben a két legjobb pecás a kontinensviadalon, valamint a világversenyen is részt vehet. Nem nehéz kitalálni, hogy Szákovics Imre volt az egyik kiválasztott.

Az Európa-bajnokságot Szlovéniában, a hegyekkel körülvett Száva folyónál tartották, ahol a szokásostól eltérően több csapat mérette meg magát, mint a világbajnokságon. A magyar horgászok lépéselőnyben kezdhették meg az Európa-bajnokságot, mert a magyarországi halfauna nagyban hasonlít a hazánkhoz közeli versenypályák kínálatához. Az úszós módszerrel horgászó versenyzők kedvelik az orsóval ellátott gyűrűs pecabotot, de más-más eszközt vetnek be, ha közel a parthoz, vagy sokkal beljebb úszkálnak a kopoltyúsok. Az etetőanyag kiválasztása szintén nagy figyelmet igényel, mert hala válogatja, hogy melyiket kedveli jobban, de azt is előfordul, hogy élő csalira harapnak leghamarabb a kiszemelt „áldozatok”.

Szákovics Imre szerint a magyar horgászok még csak profinak sem nevezhetőek, hiszen nem hivatásszerűen űzik ezt a sportot, mint például angol társaik, akiknek nincs más dolga, mint fizetség ellenében a pecabobot lógatni a tóba vagy folyóba. Honfitársainknak munkahelyi kötöttségük mellett kénytelenek pénzt és időt áldozni a horgászatra. Hazánk versenyzői nincsenek elhalmozva minden földi jóval, tehát jelentős hátrányból indulnak, tudásukat mégis képesek az ország javára fordítani és játszva legyőzik a nálunk sokkal nagyobb nemzeteket.
– Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legjobb felszereléssel horgásszon. Nálunk is létezik szponzoráció, tehát a nagy horgászcikk gyártó és forgalmazó cégek az élversenyzők kezébe adják azt a technikát, amely alkalmas arra, hogy bárkivel felvegyük a versenyt. Tehát nem ezen múlik a siker, mert ugyanolyan eszközökkel horgászunk, mint az olasz, angol vagy bármely nemzet versenyzői. Persze az előírt szabályokat mindenkinek be kell tartani – mondta Szákovics Imre.
A versenyeken öt horgász öt szektorban próbálkozhat, egy személy pedig tartalékosként várja a jó szerencsét. Az adott övezetben az kapja a legelőkelőbb helyezési sorszámot, aki kifogja a legtöbb halat. A két forduló számait összegezve születik meg a végeredmény. Pontazonosság esetében a halak súlyát veszik figyelembe.

A világversenyekhez vezető út nagyon költséges, de valamennyi javulás azért történt az évek során. Néhány esztendeje még teljesen önköltségesek voltak az ilyen megmérettetések, tehát aki kvalifikálta magát, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Ma már biztosítják azt az összeget, amely lehetővé teszi a horgászok kintlétét.
Szákovics Imre azt is elmondta, hogy a horgászok is küzdenek az utánpótlás gondokkal. A gyerekek többnyire ismerőseik révén jutnak hozzá első felszerelésükhöz, hisz a szülők meggondolják, hogy mekkora kiadásba verjék magukat, egy bizonytalan ideig tartó hobbi kedvéért. Ami viszont biztató, hogy a média egyre jobban odafigyel a horgászversenyekre, a világméretű bajnokságokat már élőben is nyomon lehet követni.
Az elmúlt évek statisztikája szerint a magyar horgászok a legutóbbi hat világversenyről öt alkalommal éremmel érkeztek haza, ami kiemelkedő a sportok ranglistáján. Szákovics Imre nemcsak csapatban remekel, mert 2014 után, idén augusztusban ismét elnyerte a magyar egyéni bajnoki címet. Ezt megelőző években a dobogó második fokára állhatott fel. A kapuvári horgászt nagyon jó érzéssel tölti el, hogy egy kis településről indulva eljutott az élvonalba. Kapuváron sokan szurkolnak neki, a városvezetés több alkalommal kitüntetéssel ismerte el tevékenységét. Az élet pedig nem áll meg, mert televíziós riportunk óta Szákovics Imre újabb eredményekkel bővítette eddigi sikerszériáját: a győri MMX-es teammel megnyerte a klubcsapatok országos bajnokságát, így ők képviselhetik Magyarországot a jövő évi klubcsapatok világbajnokságán. Hogy tovább tetézzük az úgy tűnik soha véget nem érő listát: a kapuvári horgász a magyar ranglistán elsőként kvalifikálta magát a 2019-es Európa-bajnokságra és a nemzetek részvételével megrendezésre kerülő világbajnokságra.

Beküldés dátuma: 2018. 09. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek