Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Magyar tájak - magyar táncok

A korabeli bálokon szokásos tánccal, a palotással kezdte a “Magyar tájak - magyar táncok” című műsorát a Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Pántlika Néptáncegyüttes a csornai színpadon. Más évszázad szülöttje, de talán a kállai kettős hasonlít a leginkább a régi udvari táncra – jegyezte meg a pedagógus. A palotás mára olyan felkapott lett a fiatalok körében, hogy a néptánciskola nagyobb növendékei is ezt járják. Az ünnepélyességet és az emelkedett hangulatot talán a palotás fejezi ki legjobban, ezért az egyedi alkalmakkor mindig ezzel a számmal kezdi meg műsorát az együttes, de Erdélytől kezdve, Szatmár megyén és Felvidéken át az összes Kárpát-medencei tájegység kultúráját felelevenítették a táncosok. A kisebbek életkoruknak megfelelő műsorral léptek fel, a Pántlika tagjai pedig profi módon mutatták be a somogyi, a hegyközi és a rimóci tájegységek szokásait. Az igényes műsorszámok  koreográfiáit az együttes és az iskola vezetése állítja össze olyan módon, hogy azok kapcsolódjanak az alapfokú művészetoktatási intézmény tantervi programjához. A néptáncegyüttesnek szintén bő a repertoárja, ezért van miből válogatni, amikor úgy döntenek, hogy fellépnek a nagyközönség előtt.
A táncosok szívesen eleget tesznek az évek óta ismétlődő felkéréseknek: ilyenek a városi rendezvények és a környékbeli kisebb falunapok. Korábbi sikeres szereplésük miatt jutottak tovább  a  budapesti országos néptáncantológia színpadára is. Készülnek a nyugat-dunántúli régió szervezésében megrendezésre kerülő nagy táncházi találkozóra a  Papp László Sportarénába. A külföldi programokat már nagyjából áttekintették, de a más országokban való szerepléseket az anyagiak befolyásolják.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.