Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el dr. Winiczai Zoltán munkáját

A Csornai Margit Kórház nemrég kitüntetett igazgatója járványmentes időkben adósság nélkül működő, fenntartható fejlődés irányába haladó intézményt szeretne a közeljövőben vezetni. Az intézmény eddigi eredményeiről és elképzeléseiről állami kitüntetésének átvételét követően beszélt a Rábaközi Televíziónak.

Mintha ma történt volna, hogy visszatért és folytatta munkáját a Csornai Margit Kórházban, ahol nehéz helyzet elé állították az akkori események. Nem túlzás azt állítani, hogy mélypontra került az intézmény működése, ami a dolgozókat és a betegeket egyaránt megviselte. A kórház fennmaradása szempontjából komoly mérföldkőt jelentett, hogy a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére kiírt nyertes pályázat révén bevezetésre került a járóbeteg-rehabilitációs ellátás. A 110 millió forintos beruházást követően még jelentősebb fejlesztésbe kezdtek: több mint 1,5 milliárd forintból megépült Északnyugat-Dunántúl legszebb járóbeteg-szakrendelője. További pályázati pénzből sikerült az intézmény gép- és műszerellátottságát korszerűsíteni. Voltak olyan időszakok, amikor egyes területeken szakemberhiánnyal küzdöttek, de minden nehézség ellenére sikerült biztosítaniuk a folyamatos betegellátást.

Amikor a Csornai Margit Kórházban fájdalmas búcsút vettek az aktív betegellátástól, sikerült megtartani a belgyógyászatot, mely kulcsfontosságú a Rábaközben élő idősek ellátása szempontjából – hangsúlyozta dr. Winiczai Zoltán. Ezután fokról fokra alakították ki az évek során az intézmény a rehabilitációs profilját – tette hozzá.

A kétszázharmincöt munkatársat foglalkoztató kórház személyi állománya megfelel a minimum feltételeknek, a betegek ellátása viszont tovább javulna, ha több nővérrel dolgoznának – fogalmazta meg véleményét az igazgató-főorvos. A rehabilitációs osztályok létszámát, illetve felszereltségét évről évre ellenőrzik, melyben a csornai kórház minden alkalommal megfelelt – beszélt a részletekről, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet viszont kritikusnak nevezte. Látható, hogy exponenciálisan emelkedik a megbetegedések száma. Annyira ragályos a kór, hogy olyan helyen is felbukkan, ahol senki sem gondolta volna. Amennyiben a szokványos influenzához hasonlítjuk a terjedési képességét, annak akár a négyszerese is lehet. Ami a legijesztőbb az egészben, hogy főleg az időseket érinti a megbetegedés, de a fiatalokat sem mindig kíméli – hangzott a riportban. Dr. Winiczai Zoltán azt javasolja, hogy mindenki nagyon vigyázzon magára, ami elsősorban a maszkviselést és a távolságtartást jelenti. Az sem mindegy, hogy mennyi ideig tartanak az emberek közötti személyes kontaktusok, mert a húsz percet meghaladó együttlét már magában hordozza a fertőzésveszélyt. Csak abban bízhatunk, hogy minél többen betartják a rendszabályokat, megérkezik a védőoltás, és túl leszünk a második hullámon is.

Dr. Winiczai Zoltán igazgató-főorvos a fővárosi Pesti Vigadóban prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztertől vehette át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét. A járványhelyzet az egészségügyben dolgozóknak szervezett ünnepségre is rányomta a bélyegét, ezért a társas érintkezések korlátozásával, szigorú távolságtartás mellett került sor az augusztus 20-i ünnepség pótlására megrendezett találkozóra. A helyszínen kizárólag a sajtó néhány képviselője és a kitüntetettek jelenhettek csak meg.

A dr. Winiczai Zoltán az állami elismeréssel kapcsolatban elmondta, hogy milyen tervei vannak a közeljövőre. Az általa elképzelt feladatok egy része szerinte még nem valósult meg: – Az életben a dolgok lassabban jönnek, mint ahogy az ember szeretné. Ha már arról született döntés, hogy krónikus rehabilitációs osztályok legyenek Csornán, akkor ebben legyünk a legjobbak. Nagyon szeretnénk a gyógyturizmust beintegrálni a város életébe, és ebben a feladatban a kórháznak kulcsszerepe lehet. A másik nagy célom az, hogy az egész intézet struktúrája úgy alakuljon, hogy adósság nélkül megálljon a lábán, amit egyelőre keresztülhúzott a járványhelyzet.

Beküldés dátuma: 2020. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

  • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

    Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek