Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Lovas és edzője örül a győzelemnek

Az idei Kapuvári Szent Anna-napi Lovasnapok hátas ügyességi versenyén Kesik Mirella bizonyult a legjobbnak a 12 éven aluliak kategóriájában. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint felmenőágban van a lovaglás, mert egyre több fiatalt érdekel ez a sport.

Mirella hétéves kora óta lovagol Beledben, s mint ahogy a legtöbben, ő is pónin kezdte a gyakorlást. A futószárazást követte a lépés és ügetés, melyhez átült 165 cm marmagasságú lovára. Ebben az időszakban a beledi Horváth Ami volt a segítségére, akivel élmény volt a lovaglás.

Igaz, hogy Mirella már nagyobb lovakon is gyakorol, de változatlanul kedveli Foltos nevű 6 éves west póni kancáját. Szerinte az állat nagyon szeret ismerkedni, kifejezetten barátkozós fajta. A feladatokat szépen végrehajtja, és alapvetően segítőkész. A riportalany röviden így jellemezte Foltost: „Jó fej" állat, szeret futkározni, s ha igazán boldog, átugrik magától az akadályokon.
– Sok ismerősöm ott volt, mindenki szurkolt nekem – jegyezte meg Kesik Mirella, aki hét feladatot teljesített a kapuvári versenyen. Az előtte induló gyerekek közül többen is leestek a lóról, ezért a beledi lány óvatosabban lovagolt. A verseny előtti héten négy-öt edzést tartott, ami a nyári szünidőben nem terhelte meg túlságosan, mert egyébként is ilyenkor legjobb lovagolni. Legközelebb Nagycenken és Hegykőn fog versenyezni, és néhány kisebb ugróversenyen is elindulnak. Mirella a kisebb ugratásokra olyan nyugodt, nagy lovat szeretne, amelyikkel Foltos is jól kijön.

Axnix Irina két éve fejezte be a lovasrekreáció-szervező szakot, mellette sportedzői képesítést is szerzett. – Mirellával másfél éve foglalkozom – mondta az edző. Tanítványa győzelmének nagyon örül, aki a verseny előtti sűrített edzéseket is jól bírja, de nyugalmasabb időszakban heti két-három alkalommal gyakorolnak. Különböző alakzatokban teljesítik a távot: kis és nagy kört tesznek, szlalomoznak, vagy kígyóvonalban járják be a területet, és gyakran alkalmazzák a – kevésbé ismert lovardai szakkifejezés szerinti – „patanyom-figurát”. Beledben 20 x 40-es pályán gyakorolnak, amely akadályugrásra is megfelelő.
Irina a kapuvári versennyel kapcsolatban elmondta: A lovasoknak különböző nehézségi fokozatú feladatokkal kellett megküzdeniük. Mirella a versenyeken nemcsak a helyezésekért küzd, hanem élesben gyakorol, ami önbizalmat adhat neki, ugyanakkor sok múlik az edző hozzáállásán is. Óhatatlanul előfordul, hogy a lovas leesik az állat hátáról. Ilyenkor a trénernek vissza kell ültetnie a lóra, hogy a tanítványban ne maradjon rossz emlék. – Leestem, szeretem a lovat, de olyan élőlényről van szó, amellyel együtt dolgozom, és néha megtörténnek ilyen esetek – mondta a nyilatkozó. Axnix Irina lovasedzői pályafutását hosszabbtávon Szanyban képzeli el, ahol gyerekeket szeretne oktatni. Véleménye szerint Mirella szép jövő elé néz, és az ügyességi megmérettetések után jöhetnek a komyolyabb ugróversenyek.

Beküldés dátuma: 2015. 08. 04.

További hírek

DANUBIUS play