Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Legszebb ünnepükre készülnek az evangélikus gyülekezet tagjai

A beledi evangélikus egyházközség 1829-ben lett önálló anyagyülekezet, melyhez két fília tartozik: Edve és Vásárosfalu. Beleden 700-an,  Vásárosfaluban 75-en  Edvén pedig 30-an tartoznak a közösséghez. Minden év októberében a reformáció kezdetének évfordulójára emlékeznek. Az  istentiszteleteknek megvan a maguk üzenete, de ha ebből az alkalomból rendezik, akkor az egyház megújulásával foglalkoznak.  Az elhunytakra a sírnál vagy az urnánál ugyanazzal a bibliai igével emlékeznek, amit a temetéskor is felidéztek. A szertartásokkor szokásos valamelyik ének egy-egy versszaka szintén felhangzik. Azokról sem feledkeznek meg, akiknek urnáját a család otthon helyezte el, mert a haranglábhoz gyülekezve imádkoznak a lelkek üdvéért.

Nemrégiben találtak egy olyan uniós pályázati kiírást, amely alkalmas lett volna a templom rendbe hozatalára, de mivel városok nem vehetnek részt ezen a projekten, Beled erről lecsúszott, viszont Edve reménykedhet a sikerben. Úgy tervezik, hogy villamosítják a templom harangjait, valamint az épületet körülvevő kerítés egyik oldalát szeretnék felújítani.

Béres László hálával gondol az evangélikus gyülekezet tagjaira, mert becsületesen megfizetik az  egyházfenntartói járulékot. A perselypénzzel igyekeznek a legcélszerűbben gazdálkodni, a
családi adományokat pedig nagyon szépen megköszöni. A lelkész  ha más felekezetek szokásaival hasonlítja össze az evangélikusokat, akkor szerinte elmondható róluk, hogy sokkal összetartóbbak. A helybéli katolikus plébánost is meghívták arra a december 1-jei szeretetvendégségre, melyet este hatkor rendeznek. Havassy Bálint László Rómáról fog előadást tartani, mert köztudott, hogy több éven keresztül tanulmányokat folytatott az olasz fővárosban . A lányok, asszonyok a szellemi táplálék kiegészítéseként süteményekkel  és ízletes teával készülnek a vendégek fogadására. Az adventi időszakban karácsonyi díszeket fognak készíteni, s november végén megkezdődik az ünnepi ráhangolódás, december 5-től pedig min
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.