Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Legalább évente ellenőriztessük kéményeinket!

Nekuti Zoltán kéményseprővel az egyik csornai társasház tetején készítettük el interjúnkat, no nem a magaslati levegő miatt, hanem hogy szemügyre vegyük a kéményeket. A szakember elmondta, hogy a lakosság sokféle fűtési forma közül választhat, de tudomása szerint a tömbházban az emberek 90 százaléka a gázra szavaz. Szerinte a légnemű energiahordozó meglehetősen drága, de az ezzel a módszerrel élők kényelmesen meleggé varázsolhatják az otthonukat. A gázfűtéses rendszereknél a következő dolgokra kell odafigyelni: biztosítani kell a kémény és a tüzelőberendezés levegő utánpótlását, különben visszaáramolhat az égéstermék. Mivel egyre többen leszigeteltetik a házukat, és jól záródó műanyag ablakokat építtetnek be, a lakrészben megszakad a kémény természetes áramköre. A fürdőszobában elhelyezett készülékekkel különösen óvatosnak kell lenni: azonnali szellőztetést igényel, ha annak ellenére párásodik a tükör, hogy senki sem zuhanyozott helyiségben. Nekuti Zoltán hozzátette: a legjobb ilyenkor elhagyni a lakást, mert égéstermék került a levegőbe, amely rendkívül veszélyes. A modernebb gázfűtő rendszerekben már beépítik a visszaáramlás-jelzőt, mely azonnal letiltja a készülék működését, ha rendellenességet észlel. A kéményseprő óva intett az olcsó szénmonoxid-riasztók beszerzésétől, mert túlságosan érzékenyek, ezért sokszor indokolatlanul bejeleznek: például, ha ártalmatlan parfüm vagy a más szempontból káros cigarettafüst kerül a levegőbe. A jelzőberendezéseket egyébként a gázkazán közelében, kb.egyméteres távolságba érdemes elhelyezni. Ha a családtagok közül valaki hirtelen fáradékonyságra vagy aluszékonyságra panaszkodik, rögtön a színtelen-szagtalan anyag jelenlétére kell gondolni, emiatt haladéktalanul el kell hagyni a helyiséget.
A ma vásárolható kandallók nagyon jók és szépek, csak sajnos sokszor engedély nélkül kötik be őket. Ilyenkor ugyanolyan veszélyesek, mint a gázfűtéses kazánok; és lehetőleg egy légtérben ne legyen a kettő.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.