Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Legalább annyi gyalogos rendőr lesz a városban, mint ahányan az autóból ellenőriznek

- Viszonylag szűk költségvetés és fegyelmezett gazdálkodás mellett teljesítettük a feladatokat - jegyezte meg a rendőrkapitány. Nagy segítséget jelentett számukra, hogy a helyhatóságok támogatták a területükön szolgálatot teljesítő körzeti megbízottak gépjárműhasználatát azzal, hogy hozzájárultak az üzemanyagköltségekhez.  A Rábaköz Védelméért Közalapítvány anyagi és tárgyi eszközök beszerzésével könnyítette meg az egyenruhások munkáját.
A Csornai Rendőrkapitányság hatékonyságát két alapvető szempont alapján lehet vizsgálni: hogy ítélik meg őket az itt élő emberek és az önkormányzatok, valamint miként vélekedik róluk a szakmai vezetés. A statisztikai mutatók elemezéséből is számos következtetésre jutnak, mely alapján el tudják dönteni, hogy mi az, amin változtatni kellene. 2010-ben a terület közrendje és közbiztonsága nem romlott, sőt a számadatok szerint még némi javulás is bekövetkezett az előző időszakhoz képest - tudtuk meg a rendőrkapitánytól. Az országban működő 151 kapitányság közül a csornaiak az igen előkelő harmadik helyre kerültek azzal, hogy minden tíz bűncselekményből hét eset elkövetőjét felderítették. A közrend elleni bűncselekmények kivételével valamennyi kategóriában javult a nyomozás eredményessége olyannyira, hogy a közlekedési eseteknél elérte a száz százalékot. A lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények (a  testi sértés, zsarolás, rablás, gépkocsi- feltörés)nyomozási eredményessége majdnem négy százalékkal javult a tavalyi esztendőben. A rendőrség közrendvédelmi és közterületi állománya 2010-ben több kimagasló eredményt ért el. Dr. Erdős István a következő példákkal támasztotta alá állítását: Közúti ellenőrzés során egy külföldi gépjárműben megtalálták azt a tíz nemzetközi körözés alatt álló motorkerékpárt, melyet a bűnözők Spanyolországban tulajdonítottak el. Több kilométeres üldözés után fogták el a trükkös tolvajokat, akik Szanyban károsították meg az idős állampolgárokat. A szili körzeti megbízott éberségének köszönhetően tatabányaiak által elkövetett gázolajlopást lepleztek le. Sajnos, Csorna sem mentes a randalírozóktól, és kollégánk  számtalanszor találkozik ripityára tört padokkal, tövestől kidöntött világító- oszlopokkal, egészségre is veszélyes, szabadon lógó vezetékkel, felborított szeméttárolókkal a belvárosi szabadtéri színpad környékén. A kapitányság vezetője így reagált: nyilván nem lehetnek mindenhol jelen a nap huszonnégy órájában, de kollégáival arra az elhatározásra jutottak, hogy a közterületi rendőri szolgálatnak legalább fele gyalogosan történjen. A szórakozóhelyek és nagyobb rendezvények környékén is hathatósabb ellenőrzésre lehet számítani a társhatóságokkal kiegészítve.  Idén is folytatni fogják az oktatási intézményektől pozitív visszajelzést kapott,  fiataloknak szánt bűnmegelőzési előadássorzatot.
Az elmúlt évben huszonkét százalékkal csökkentek a térségben bekövetkező közlekedési balesetek. Míg a könnyű sérüléssel járó esetek negyvenhárom százalékos csökkenést mutatnak, addig a súlyos személyi sérülésekkel járó balesetek száma sajnos tízről huszonháromra emelkedett. A baleseti okok között egyébként továbbra is vezető szerepet tölt be a relatív gyorshajtás, ami azt jelenti, hogy a gépjárművezetők nem veszik figyelembe az aktuális időjárási és útviszonyokat. Az elsőbbség meg nem adása viszont a KRESZ felületes ismeretére vezethető vissza. A legtöbb probléma a személygépkocsi-vezetőkkel van, őket követik a teherautó-sofőrök, majd a kerékpárosok. Utóbbiak még a minimális szabályokkal sincsenek tisztában - tette hozzá a nyilatkozó.
A lakosság nagy része ügyfélként kerül kapcsolatba az igazgatásrendészeti tevékenységgel, melynek két nagy területe a szabálysértési és az engedélyügyek. Előbbi kategória kedvező képet mutatott a tavalyi évben, utóbbi miatt pedig több mint ezren fordultak a kapitányság szakembereihez. A rendőrségen belüli hivatal elsősorban nem szakmai feladatokat végez, hanem irányítja és ellenőrzi az ügyviteli tevékenységet, mellyel egyfajta logisztikai szerepet tölt be. Ide tartozik még a szolgálati gépjárművek karbantartása, a beruházások koordinálása, valamint a kapitányságot érintő szakmai és szabadidős programok lebonyolítása. 
A csornai rendőrkapitányságon dolgozók célja, hogy továbbra is garantálják a szilárd közrendet és közbiztonságot a térségben. Dr. Erdős István szerint mindehhez megfelel az állomány létszáma és szakmai felkészültsége, s amíg az eredményességi mutatók sem indokolják az egyéni felelősség kérdését, nem tervez személyi változtatást a kapitányságon.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.