Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Látni és érezni a szépet egyformán lehet

Természetes, hogy első hallásra kicsit meglepődött, mikor tudomására jutott: Csornáról, Győrből, Mosonmagyaróvárról, és Sopronból érkeznek hozzá a gyengénlátók, de csodálkozásán hamar felülkerekedett az érzés, hogy sokszor a szívével lát az ember. Nagy Imréné gyermekkora óta rosszul lát, de fokozatosan romlott állapota, ezért 1995-ben rokkantnak nyilvánították. Visszafordíthatatlan betegségén még a műtéti eljárás sem javítana. A szinte teljesen vak hölgy hangsúlyozta: összefognak a megyében élő sorstársakkal, így erre a programra is szervezetten érkeztek. Élményeit így foglalta össze: a “látás” náluk a szemtől a kézbe helyeződik át, ezért a szemlélnivalót tapintással próbálják befogadni.
Megkockáztatom: még a felnőtt korosztály képviselői között sem nagyon akadna olyan, aki el ne lágyulna a sok-sok szépség és kedvesség láttán, amikor belép az enesei babaházba. A gyűjtő negyvenhárom éve foglalkozik szenvedélyével, s televíziónk minden alkalommal jelen volt, hogy bemutassa e csodálatos hobbit, és tudósítson arról, ha változás történt a gyűjteményben. Ilyen alkalom ez a mostani is, mert még nagyobb területen várják a látogatókat, és persze újabb babákkal is gazdagodott a tárlat. A lassan ezer darabot számláló gyűjteménynek már a 2001-ben kialakított helyiség is szűknek bizonyult. Azóta 35 m2-es külső tér beépítésével növelték a bemutatóhelyet. Mivel a ház a vasút mellett helyezkedik el, a babakészítő a bővítés miatt a GYSEV-hez fordult, ahonnét nemcsak tanácsot, de segítséget is kapott. Ezenkívül jelentős támogatást nyújtott a helyi önkormányzat, s szívesen jöttek az emberek, hogy részt vegyenek a munkában. 
Podmaniczkyné különösen porcelánbabáit félti, ezért ezeket üveggel fedett vitrinek mögött állítja ki. A mesevilág és a valóság elevenedik meg egyszerre az életképekben, melyeket a maga átal készített tárgyakból állít össze, ezért e babákat kedvére öltözteti, hogy minél inkább megfeleljenek a jelenetnek. Pár mondatos útbaigazító tábla segíti a látogatót, hogy még jobban rá tudjon hangolódni a tárgyak által közvetített valós eseményekre. Podmaniczkyné megjegyezte: férjével együtt súlyos betegségen esett át, és szerinte ezért kicsit melankolikusak a figurák, és mély érzékenységről tanúskodik azok elrendezése. Újdonságnak számítanak a kézzel festett, Diana hercegnőt és környezetét szemléltető babák, valamint a kerti padokon pihenő, társalkodó hölgyek és urak.
Aki pedig abban a szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak tapintással, hanem szemevilágával is élvezheti a tárlatot, egyénileg is jelentkezhet, mert szeretettel fogadják az enesei babaházban: a kiállítás hétfő kivételével minden munkanapon látogatható, a bejelentkezőket telefonon fogadják: 06-30/40-50-517. Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.