Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Krízishelyzetben se veszítsük el a lélekjelenlétünket!

A többségében szakmabeliek által alkotott közösség munkáját a lakosság is segíti. Az egyesület céljáról Éliás Ádám szakápoló beszélt:  a mentéstechnikai eszközök és a mentőautók műszaki felszereltségének fejlesztése a kapuvári ellátási körzetben élők érdekében. Visszatérve a laikusok számára rendezett bemutató programra: a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában olyan egészségügyi vészhelyzeteket szimuláltak, amelyek során apró életmentő beavatkozásokat próbálhattak ki a résztvevők. A kapuvári esetkocsi egész délelőtt a helyszínen maradt, így az érdeklődők egy valódi kivonulásnak is a szemtanúi lehettek.

A nyílt napon megmutatták a Kapuvári Mentő Egyesület első olyan készülékét, amelyen  egészségügyi előképzettség nélküli személyek is gyakorolhatják az elsősegélynyújtást. A sürgősségi ellátásra szakosodott dán cég által gyártott „ambu babán” életszerűen történik az újraélesztés. A kapuvári mentők a laikusok számára szerveznek különböző oktatásokat a gyakorlóbábu „bevetésével”, továbbá magukkal viszik az eszközt  azokra a falunapi és egészségügyi rendezvényekre is, ahol igényt tartanak az efféle szemléltetésre. Sajnos, egyre inkább szükség van az újraélesztés tanítására, hiszen hazánkban a halálozásnak több mint felét a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. A legújabb statisztikai adatok szerint évente 60 ezer ember veszti életét a megnevezett problémák miatt. A laikusok vérmérséklettől függően reagálnak a krízishelyzetekben: van, aki rögtön cselekszik, míg más pánikba esik, viszont a biztos elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában nagyobb az esély arra, hogy segíteni fognak. A hirtelen szívmegállás az egyik leggyakoribb tünete e betegségcsoportnak – tájékoztatott Éliás Ádám. Hozzátette: az újraélesztés mindenkinek törvényben foglalt kötelessége.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.