Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Krízishelyzetben se veszítsük el a lélekjelenlétünket!

A többségében szakmabeliek által alkotott közösség munkáját a lakosság is segíti. Az egyesület céljáról Éliás Ádám szakápoló beszélt:  a mentéstechnikai eszközök és a mentőautók műszaki felszereltségének fejlesztése a kapuvári ellátási körzetben élők érdekében. Visszatérve a laikusok számára rendezett bemutató programra: a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában olyan egészségügyi vészhelyzeteket szimuláltak, amelyek során apró életmentő beavatkozásokat próbálhattak ki a résztvevők. A kapuvári esetkocsi egész délelőtt a helyszínen maradt, így az érdeklődők egy valódi kivonulásnak is a szemtanúi lehettek.

A nyílt napon megmutatták a Kapuvári Mentő Egyesület első olyan készülékét, amelyen  egészségügyi előképzettség nélküli személyek is gyakorolhatják az elsősegélynyújtást. A sürgősségi ellátásra szakosodott dán cég által gyártott „ambu babán” életszerűen történik az újraélesztés. A kapuvári mentők a laikusok számára szerveznek különböző oktatásokat a gyakorlóbábu „bevetésével”, továbbá magukkal viszik az eszközt  azokra a falunapi és egészségügyi rendezvényekre is, ahol igényt tartanak az efféle szemléltetésre. Sajnos, egyre inkább szükség van az újraélesztés tanítására, hiszen hazánkban a halálozásnak több mint felét a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. A legújabb statisztikai adatok szerint évente 60 ezer ember veszti életét a megnevezett problémák miatt. A laikusok vérmérséklettől függően reagálnak a krízishelyzetekben: van, aki rögtön cselekszik, míg más pánikba esik, viszont a biztos elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában nagyobb az esély arra, hogy segíteni fognak. A hirtelen szívmegállás az egyik leggyakoribb tünete e betegségcsoportnak – tájékoztatott Éliás Ádám. Hozzátette: az újraélesztés mindenkinek törvényben foglalt kötelessége.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.