Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Közösen határozzák meg Beled városképi arculatát

A legkisebb falutól a legnagyobb városig, tehát hazánk valamennyi településére nézve kötelező a Településképi Arculati Kézikönyv, valamint a helyi védelem érdekében a Településképi Rendelet összeállítása. Nemrégiben elkészült Beled város Településképi Arculati Kézikönyve (TAK), valamint a Településképi Rendelet tervezete.

Az önkormányzatnak két alkalommal kell biztosítania azt a nyilvános lakossági fórumot, melyen a helyiek élhetnek véleményezési jogukkal. Major Jenő elmondta, hogy a második alkalommal sem mutattak az emberek nagy érdeklődést a program iránt, de még a későbbiekben is hozzá lehet szólni a tervezethez. A szakmai szervezetek és hatóságok véleményezése és javaslattétele mellett a lakosság is beleszólhat a végleges verzió kidolgozásába, majd végül a képviselő-testület fogadja el a végső változatot.

A ma hatályos rendeletek szerint az építkezésekhez egy meghatározott méretig nem kell építési engedély. Ezért a települési rendelet tervezet, illetve az arculati kézikönyv lesz az útmutató az építkezést, felújítást tervezőknek. Mind a rendelet, mind az arculati kézikönyv elérhető lesz nyomtatott formában a vároházán, illetve a honlapon is tanulmányozható.

Beled 2009 szeptembere óta város, és Major Jenő szerint azóta nem nagyon történtek olyan változások, melyek pozitívan befolyásolták, vagy szebbé tették volna a település külső megjelenését. A polgármester reméli, hogy az idei évre tervezett fejlesztések mind az egészségközpont előtti terület, mind a városháza melletti park kialakítása sokat javít a helyzeten. Az utóbbi helyszínen már megkezdődtek a munkálatok, s ha elkészül, a város főtereként is funkcionálhat majd.
– Az arculati kézikönyv is úgy taglalja, hogy Beled két meghatározó részre bontható: a történelmi városrészre és az újabb kiépítésű, ’70-es, ’80-as évektől beépült, uniformizált stílusú utcák övezetére. A régebbi városrészen szeretnénk meghagyni a változatos beépítési lehetőséget. Minden olyan megengedett, ami beleillik a meglévő épületek sorába, akár forma- vagy színvilágban, alkalmazkodva a régi épületek stílusához. A Beledre jellemző, részben védett fasort kötelességünk megőrizni, de a növényeknek is véges az életkora, ezért ha balesetveszélyessé válik vagy egyéb más okból ki kell vágni, akkor ezt muszáj megtennünk. Sajnos sok ilyen fa jutott erre a sorsra – hangsúlyozta Major Jenő. Emiatt gondolniuk kell arra is, hogy a már hiányzó fák helyét, illetve a kivágásra kerülő növényeket milyen módon pótolják. A magasabb növésű fákat egy idő után meg kell csonkítani, mert elérnek a villamos vezetékekhez, ettől viszont nem bontakoztatják ki természetes szépségüket.

Major Jenő arra biztatja a helyieket, hogy fáradjanak be a városházára, ahol Budai Péternek leadhatják írásos javaslataikat. A polgármesteri hivatalban minden segítséget megadnak a településképet meghatározó ötletek megfogalmazásában. A Településképi Arculati Kézikönyvet néhány hónap múlva véglegesítik, tehát addig lehetőség van a módosításokra, újabb elképzelések beépítésére.

További információ található Beled város honlapján: www.beled.hu/onkormanyzat/Rendezesi_Terv.html

Beküldés dátuma: 2018. 04. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek