Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Közművelődést és közlekedést érintő fejlesztések Beleden

Megkezdődött a beledi művelődési központ részleges felújítása, s mindamellett, hogy működik a könyvtár, az építési munkálatok ideje alatt a ház korlátozottan tölti be megszokott funkcióit – mondta a városvezető.

Major Jenő, Beled polgármestere pozitív hírrel kezdte nyár végi sajtótájékoztatóját: megkezdődött és jó ütemben halad a művelődési ház felújítása, ami részben a belső terek átalakítására, teljes körű fűtés-korszerűsítésre, illetve az eddig elmaradt nyílászárók cseréjére vonatkozik.
Az építkezések keretét két kivitelezői szerződés képzeni.
Az egyik a Magyar Falu Program tavalyi pályázatán elnyert 30 millió forint keretösszegű. Ebből a vizesblokkokat újítják meg, illetve befejezik a korábban megkezdett nyílászárócseréket is. Ezáltal egységes arculatot kap a homlokzat – tette hozzá a település vezetője, majd így folytatta: A másik szerződés saját finanszírozásban történő munkálatokat jelent.
– Régóta probléma, hogy nincs akkora közösségi helyiség, amely egy nagyszabású rendezvény megtartására alkalmas lenne, ezért mindenképpen indokoltnak tartottuk, hogy a belső teret a lehetséges mértékben megnöveljük. A művelődési ház középső blokkjában található büfét hátrébb költöztetjük és a régi büféből, valamint a körülötte lévő több kisebb raktár megszüntetésével mintegy 40-50 m2-rel tudjuk növelni az eddigi területet. Ehhez a szerződéshez tartozik még a teljes fűtés-korszerűsítés, új kazánnal, új fűtőtestekkel és teljesen új csövezéssel. Ezen munkálatok mintegy 25 millió forint értékben, saját forrásból valósulnak meg.
Az épületet ősz végén, tél elején szeretnék átadni a nagyközönségnek. Major Jenő bízik abban, hogy a belső tereken történő változás hasznos lesz a különböző rendezvények megszervezésekor.

Az ötven százalékos támogatottságú belügyminiszteri pályázaton nyert pénzt kiegészítik ugyanakkora önrésszel, így közel 21 millió forintból újulhat meg – az Árpád tértől kiindulva – a Rákóczi utca eleje. Beled egykori főutcája 4,5 méter széles útburkolattal lesz ellátva.
A pályázat része még a Közép utca járdájának rendbetétele, melyre fele-fele arányban, a támogatással és az önrésszel együtt közel 16 millió forintot áldoznak – fogalmazott a polgármester. A munkát a nagy hőség miatt nem kezdték el a nyáron, de mikor megjelenik ez az újságcikk, már javában dolgoznak rajta. Amennyiben találnak kivitelezőt, még az idén szeretnék felújíttatni az Arany János úti járdát is. Az építéshez szükséges térkövet már megvásárolták, a kivitelezéshez szükséges további összeget pedig a költségvetésből tudják biztosítani.
– Természetesen még több utcánkra is ráférne a korszerűsítés, ezért évről évre tervezzük, hogy továbbra is szeretnénk évente egy-egy utcát felújítani.

Beled önkormányzata nem szűkölködik a jövőre vonatkozó tervekkel, ennek megfelelően minden pályázaton indulnak. A Magyar Falu Programra beadott idei pályázatok egyelőre kevés eredménnyel jártak – jegyezte meg Major Jenő, aki abban bízik, hogy néhány pályázat még az év végi tartalékkeretből nyertessé tud válni. Ezek a pályázatok voltak többek között a városháza belső felújítása, az óvoda tetőzetének felújítása, a vicai faluház befejező üteme, a Rákóczi utcai kerékpárút felújítása, illetve az óvodaudvar játékainak további bővítése.

A Rábaközi Magazin szeptemberi megjelenésének időpontjában már becsengettek az iskolákban, ezért a városvezető a témához kapcsolódóan megjegyezte: talán most ősszel nem lesz szükség a koronavírus miatti lezárásokra.
Az idén végre megvalósult a kastély melletti iskolaépület felújítása. Régi terve volt ez már a városvezetésnek azzal együtt is, hogy az iskolát tetőtér beépítéssel bővítsék, és így egy helyre költözhessen mind a nyolc évfolyam – hangsúlyozta a riportalany. Major Jenő szerint városképi szempontból is hozzáillőbb lenne a kastély által dominált környezethez. A hírek szerint jó esély van arra, hogy ez a bővítésre vonatkozó régi terv a közeljövőben megvalósulhat.

Beküldés dátuma: 2021. 09. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek