Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Közel 400 esztendős könyv és 5. sz-i régészeti lelet a premontrei apátság látogatóközpontjában

Nagyon sok programmal számolnak a csornai premontreiek a 2023-as esztendőben is. Alapvetően a tavalyi évhez hasonló ünnepeket, eseményeket szeretnék megtartani – árulta el Godzsa Tamás István.

A premontrei szerzetes először arról a pályázatról beszélt, melynek az apátság nagy örömükre a részese lehet. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő tájékoztatta őket arról, hogy pályázati pénzből újulhat meg a premontrei parkban lévő szabadtéri színpad, valamint az apátsági kávézó.
A bérmálás pünkösd hétfőn lesz a délelőtti szentmise keretében, jó idő esetén viszont a premontrei parkban kerül sor az eseményre. Idén is megtartják a felkészítéseket a házasság szentségére, a hittanórákra pedig az általános iskolásokat, középiskolásokat, valamint a felnőtteket várják.
A premontrei rend tagjai részt vesznek a közoktatásban is: Csornán a Rákóczi, illetve a Széchenyi iskolában tartanak hittant és matematika órát. Szombathelyre minden héten átjárnak oktatni, sőt kettejüknek állandó lakóhelye lett a Vas vármegyei település, egy rendtársuk pedig Keszthelyen vállalta a gyerekek tanítását.
– Nagy egységre kell ebben is törekedni, nemcsak a vallásosság terén, hogy ki tudjuk tűzni azokat a program időpontokat, amelyek mindenkinek megfelelnek. Ez mindig tervezést igényel, le kell ülnünk megbeszélni a közös programokat – fogalmazott Godzsa Tamás István. Elmondta, hogy nemrég fejeződött be az iskolákban a 2022/2023-as tanév első féléve, és már le is egyezették a következő időszakra vonatkozó programjaikat.
2019 nyarán nyitotta meg kapuit a Csornai Premontrei Apátság Látogatóközpontja. Ebből az alkalomból rendi kiállításra várták az érdeklődőket, továbbá ünnepélyes keretek közt adták át a kazettás mennyezetű könyvtárat, a dísztermet, a prelatúra szobáit és az apáti kápolnát. A Covid időszakától eltekintve az elmúlt években folyamatosan nőt a látogatók száma. Az emberek csoportosan, családosan és egyénileg is megtekinthetik a csornai apátságot. Előre egyeztetett időpontban szerzetes fogja végigvezetni az érdeklődőket a látogatóközpontban. Mire számíthatnak? Godzsa Tamás István néhány példával érzékeltette, hogy milyen egyedi kincseket őriznek a csornai premontrei apátságban: felülmúlhatatlan, hun időket felidéző régészeti leleteket, továbbá az 1600-as évekből származó különleges kiadványokat.

Beküldés dátuma: 2023. 01. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek