Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Kortárs művészek mutatták be munkáikat a csornai Kerényi kiállítótermében

Szent Lukács nemcsak az orvosok védőszentje, hanem a festők és a festészet patrónusa is, ezért vált október 18-a a Magyar Festészet Napjává – mondta Biky Ottó a Fényritmus elnevezésű, hatodik alkalommal megrendezett csornai kiállítás megnyitóján.

– A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezés, amely 2002 óta, immár több mint húsz esztendeje ünneplünk. Olyan esemény, amely folyamatosan növekedett és már szinte az egész hónapban rendeznek kisebb-nagyobb, a képzőművészethez, a magyar festészethez kapcsolódó eseményeket – hangsúlyozta Biky Ottó. – A művészeti mozgalom azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét a kortárs fiatal képzőművészet aktívan alkotó művészeinek munkáira – tette hozzá a Kerényi György Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.
A csornai intézmény 2018 októberében – Fényritmus néven rendezett kiállítással – csatlakozott először a rendezvénysorozathoz azzal a céllal, hogy a helyi képzőművészeti és zenei értékek jelenléte erősödjön a köztudatban.
A 2023-ban rendezett kiállításon bemutatkoztak a csornai Kerényi egykori növendékei: Horváth Zsanna, a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész hallgatója, valamint Nagy Zsófia, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium grafikus növendéke.
A vendég művészek munkái mellett Balogh-Tatai Renáta, Pénzes-Tatai Ágnes és Szilágyi-Jéger Teréz képzőművész tanárok alkotásai láthatóak az október végéig megtekinthető tárlaton. Ágnes utcarészletet illusztráló, figurális linóleummetszettel, Renáta pedig Rómát, valamint a csornai premontrei apátságot ábrázoló műveivel egészítette ki a fiatal pályakezdők bemutatóját. Szilágyi-Jéger Teréz korábbi művésztelepen készült fotók és benyomások hatására készített ötrészes sorozat két epizódját állította ki a tárlatbemutatón.
Horváth Zsanna az egyetem második félévében készítette a most kiállított munkáit, melyek témája elsősorban a női test és annak teremtőereje, valamint az emberi psziché növekedése, fejlődése és rejtelmei.
Nagy Zsófia a gimnáziumban készített rézkarcot, vázlatait és portréit hozta el Csornára, ezenkívül megmutatta a tipográfia témakörébe tartozó tervezőgrafikai munkáit.

Beküldés dátuma: 2023. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

  • Emlékezetes majális Csornán

    Kicsik és nagyok jól érezték magukat a csornai önkormányzat által szervezett idei majálison. Zsúfolásig megtelt a Premontrei park nézőtere április 30-án, a csornai majális előestéjén.

További hírek

  • Emlékezetes majális Csornán

    Kicsik és nagyok jól érezték magukat a csornai önkormányzat által szervezett idei majálison. Zsúfolásig megtelt a Premontrei park nézőtere április 30-án, a csornai majális előestéjén.

  • Mindenkit vár a Diadém Csornai Termálfürdő

    2024. június 1-jén nyit a csornai termálfürdő, mely alkalomból a csornaiak egész nap díjtalanul fürödhetnek és vehetnek részt a különleges programokon.

  • Átadták a Csornai Járásbíróság épületét

    A járási központokban és a vonzáskörzetében lévő kisebb településeken élők természetes igénye, hogy javuljon a szolgáltatások minősége.

  • Megújult a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ színháztere és színpada

    Megújult környezet fogadja a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ látogatóit. Henye Zsuzsa, a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ igazgatója egy februári sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a „Kulturális és sportinfrastruktúra fejlesztése Kapuváron” című projekt keretében teljesen megújul a művelődési központ belső tere.

  • Betekintés a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mindennapjaiba

    A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara alapszolgáltatásain túl az utóbbi időben számos hiánypótló kezdeményezéssel vesz részt a térség gazdasági életében, és segíti a közösségi szervezetek, intézmények közötti párbeszédet, a mindenki számára eredményes kapcsolatépítést.