Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Korszerű járművek a katasztrófavédelemnél

A környező országok tűzoltóságaival, civil védelmi szervezetivel összehasonlítva sincs lemaradás a hazai katasztrófavédelem felkészültségében. Ugyanolyan, sőt sok esetben magasabb szintű tudást igénylő, komolyabb felszereléseik vannak a magyar katasztrófavédelmis szakembereknek.

A katasztrófavédelemnél egyre több olyan korszerű berendezést használnak, amelyeket csak a speciálisan, erre a célra kiképzett szakemberek működtethetik. Kiss László kameránk előtt bemutatta a nemrég használatba állított egységeket. Az elsőhöz sugárvédelmi ismeretekre van szükség, a második beüzemeléséhez a veszélyes anyagokkal kell tisztában lenni, a harmadik járművet kezelő személyzetnek pedig a tűzoltás és a műszaki mentés terén kell jobban képzettnek lennie.
Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma hét sugárfelderítő egységet adott át hazánknak. A dunántúli területen Győr-Moson-Sopron, illetve Zala megyébe jutott egy-egy ilyen jármű, melynek alapfeladata a sugárzó anyagok szállítás közbeni, illetve határ menti felderítése.
– A jármű képes menet közbeni méréseket végezni, illetve a kézi műszerek is a szakemberek rendelkezésére állnak. Akár kamion mellett elhaladva, automatikusan észleli a neutron és gamma sugárzást, valamint jelzi, ha valamilyen problémát talál a járműnél – mondta Kiss László. A tűzoltó alezredes elárulta, hogy a jármű folyamatosan közlekedik a megye útjain. A felderítő egységen szolgálatot teljesítő állomány ellenőrzi a veszélyes áruk szállítását is.
A Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségre került járműben egy mobil irányítási pont is található, mely gömbkamerával látja át a területet. A hozzá tartozó adatbázisban tárolt információk megkönnyítik a beavatkozást végzők munkáját.
Katasztrófavédelmi mobil labor olyan jó terepjáró képességű jármű, mely veszélyes anyagokkal kapcsolatos méréseket végez. A veszélyes anyag bárhova és bármilyen körülmények között elterjedhet, de a jármű akár vasúti töltésekre vagy nehezebben megközelíthető helyekre is képes eljutni – tudtuk meg az iparbiztonsági felügyelőtől. Továbbá elmondta, hogy meteorológiai állomás is tartozik a járműhöz, mely három magasságban, a földfelszínen, egy méter körüli és két méter feletti magasságban képes észlelni a veszélyes anyagokat. Tizenkét fajta gáz mérésére alkalmas; akár ammóniát, klórgázt, de a robbanás veszélyes koncentrátumot is képes jelezni. A járműben több vezérlőpanel található. A hátsó részen a technikus látja a mért adatokat, elől pedig a parancsnok tájékozódik a monitoron látható adatok alapján. „Támogatójármű”, ami azt jelenti, hogy akár egy veszélyes anyag felhőjének a haladási irányáról is információt nyújt a beavatkozó állománynak.
– Tegyük fel, hogy egy veszélyes anyagot szállító jármű balesetet szenved, vagy a veszélyes anyagokat tároló cégnél következik be valamilyen baleset, akkor a járművön lévő műszerekkel ki lehet mérni, hogy egyrészt mennyi gáz került ki a környezetbe, és okozhat-e egyáltalán veszélyt, és ha igen, mekkora területet érinthet – fogalmazott Kiss László. – A jármű akármilyen kis mennyiségben is képes mérni a gázok terjedését, és mivel folyamatos készenlétben van, a nap 24 órájában riaszthatóak kollégáink, akik elvégzik a méréseket és segítik a beavatkozást – tette hozzá.
Kiss László harmadikként a katasztrófavédelmi műveleti szolgálati járművet mutatta be, melyen azok a kollégái teljesítenek szolgálatot, akik a nagyobb tűzeseteknél és baleseteknél vezetik a tűzoltást vagy a műszaki mentést.
A járművön a kötelező felszereléseken kívül megtalálhatóak az irányításhoz szükséges informatikai rendszerek, a légzésvédelmi és a nagyobb tűzesetekhez, illetve a tűzvizsgálatokhoz szükséges eszközök. A hőkamera a legnagyobb füstben is képes kimutatni az ott tartózkodó, szabad szemmel nem látható személyeket. A kamerán lévő piros pont a hőmérsékletet mutatja, mert egy gázpalack tüzénél nem mindegy, hogy milyen hőfokot ér el a gáz, amikor már elindul a reakció vagy még gond nélkül kihozható a helyszínről.
– A három bemutatott jármű közül ez az, amelyik folyamatosan vonul, ezért minden nagyobb tűzesethez, balesethez használják a kollégák, akik a tűzoltóegységekkel együtt érkeznek a baleset helyszínére. Amennyiben szükséges, átveszik a tűzoltás vezetését egészen a tűz eloltásáig és a személyek kimentéséig, tehát ők felelnek az irányításért – hangsúlyozta a tűzoltó alezredes.
A Rábaközi Televízió adásában nemrég bemutatott járművek a 21. századi technológiát felhasználva segítik a katasztrófavédelem munkáját

Beküldés dátuma: 2017. 04. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek