Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kitüntették a volt máltaist

Varga József úgy tudja, hogy Csorna Város Díszpolgára címre felterjesztendő személyként korábban több alkalommal is felmerült a neve,  s idén úgy döntött a helyhatóság, hogy átadja neki e magas elismerést.
Földszigeten született, általános iskolai tanulmányainak befejezése után családi körben tette hasznossá magát, hiszen hat testvére mellett szükség volt a dolgos kézre. Nem sokkal ezután a Lajta-Hansági Állami Gazdaságnál helyezkedett el, s nyolc év után váltott, mert átment a vízműhöz, ahol kitanulta a gépészetet. Egészen nyugdíjas koráig ebben a szakmában dolgozott.
A Máltai Szeretetszolgálat 1989-ben kezdte kiépíteni szervezetét Magyarországon, s Varga József a KDNP tagjaként megtapasztalta, hogy Csornán is egyre gyarapodik a rászoruló emberek száma. 1992-ben Kozma Imre atyával folytatott beszélgetés után kapta a megbízást a szeretetszolgálat helyi csoportjának létrehozására. Az önkormányzat szociális bizottságának tagjaként jól ismerte azokat a családokat, akik szerény körülményeik miatt nehéz helyzetbe kerültek. Eleinte a plébános által felajánlott raktárhelyiségben kezdték gyűjteni az adományokat, valamint az országos és régiós támogatásokat. A vegyes élelmiszert, ruhaneműt és bútorféleséget havonta osztották szét a rászorulóknak. A gépkocsi beszerzése megkönnyítette a feladatokat, mert maguk szállíthatták a kívánt helyre a holmikat. A kilenc személyes kisbuszhoz Csorna holland testvérvárosa révén jutottak.
– A városban nincs olyan intézmény, amelyen ne tudtunk volna segíteni: iskoláknak, óvodának, könyvtárnak, művelődési háznak, kórháznak. Szívügyem volt a betegek látogatása, ezért Szalay Ferenc plébánossal évente legalább két alkalommal meglátogattuk az ápoltakat, akik nagyon jó szívvel vártak bennünket. Ahogy nőtt a szervezet, mindig nagyobb helyiségre volt szükségünk, és ebből a szempontból nem panaszkodhatok az önkormányzatra, mert mindig hozzájárult a munkánkhoz – fogalmazott a szeretetszolgálat helyi vezetője.
Varga József mivel hozzászokott az állandó munkához, büntetésként élné meg, ha nem lenne feladata, ezért otthon tevékenykedik. A 75 éves volt máltaist a mai napig megkeresik, és egykori kapcsolatai révén még mindig tud segíteni az embereknek. Beküldés dátuma: 2012. 11. 06.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.