Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kitüntetések Rábapatonán

Nagy Károlyné nyugdíjas tanárt örömmel és szomorúsággal töltötte el a hír, amikor megtudta, hogy neki ítélik a Rábapatona Községért kitüntetést. Boldog volt a szíve, mert jó érzés, hogy elismerték az 1971-től 2006-ig tartó eredményes pávaköri tevékenységét, viszont sajnálja, hogy egykori kedves munkatársa, Eőry Endre már nem érhette meg ezt a napot. A kitüntetett a hagyományőrző mozgalmat három nagy szakaszra bontotta: a “nagy öregek”által létrehozott alakulócsapat, valamint a ‘80-as évek végén szervezett gyerekcsoport időszakára, és a nyugdíjazását követő tíz esztendőre, amikor az éltesebb korúakkal szervezték az előadásokat.
- Én már átadtam a stafétabotot a fiataloknak, akik folytatják azt a munkát, amit megkezdtünk, de bármikor segítek - fogalmazott a volt pedagógus. Nagy Károlyné idénre több program szervezésében is részt vesz: az október 9-i Eőry Endre-emlékversenyen, az unoka-szülő-nagyszülő vetélkedő lebonyolításában, valamint aktívan közreműködik a 40.éves jubileumát ünneplő helyi Pávakör november 13-ai visszaemlékező “zenés időutazásán”. Az interjúalany elmondta, hogy maradék idejét családjának, unokáinak szenteli,  hogy minél többet átadhasson eddigi tudásából.

A település önkormányzata Rábapatona Község Díszpolgára címet adományozott dr. Mohos Antal nyugdíjasnak a településen több évtizeden keresztül végzett gyógyító tevékenységéért. A doktort a rábapatonai nyugdíjasklub tagjai javasolták a kitüntetésre. - Nagyon örültem neki, olyannyira, hogy amikor megköszöntem, el is érzékenyültem - gondolt vissza a díszpolgári cím ünnepélyes átadására a megkérdezett. Rövid ideig a győri belgyógyászati osztályon dolgozott, majd 1967-től egészen nyugdíjazásáig Rábapatona körzeti orvosaként tevékenykedett. A ‘90-es évek előtt az elmaradott közlekedési viszonyok és a gyógyítás  körülményei miatt nem volt könnyű feladata, mert két település (Ikrény és Rábapatona)betegeit látta el egyidőben. A rendszerváltás után könnyebbségként élte meg az adminisztrációs munka számítógépesítését. Dr. Mohos Antal a mindennapos praktizálást sem azért hagyta abba, mert elege lett volna a betegekből, hanem szerinte 67 évesen már illett visszavonulnia.
A települési  önkormányzatok felállását követően közéleti szerepet is vállalt, s húsz éven át volt a falu képviselője. Az eltelt időszakban sok döntés és kezdeményezés fűződik a nevéhez, s hatékonyan közreműködött az uniós pályázatok felkutatásában. Egyik legnagyobb elismerést hozó tervét feleségével közösen valósították meg:  5,5 hektáros területen 1994-ben megépült a nemzetközi hírű, világversenyeknek helyet adó  agárpálya.  Ahhoz, hogy a futtató elnyerje a mai formáját, létrehozták a Pro Pátria Alapítványt, és saját erőből teremtették elő az anyagiakat. Visszatérve a képviselőségre, erről dr. Mohos Antal hasonlóan gondolkodik, mint nyugdíjazásáról: érezni kell, hogy mikor érkezett el az idő a visszalépésre, ami nem azt jelenti, hogy teljesen hátat fordít a közéletnek. Továbbra is el fog járni a testületi ülésekre, és hangot ad véleményének. Az agarazással ugyan felhagyott, és a pálya vezetését fiára, Mohos Péterre bízta, azért tanácsaira később is lehet számítani. Másik hobbiját, a horgászatot aktívan űzi, ezért nagyon otthon érzi magát a természetes környezetben.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.