Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kis helyek nagy emberei: dr. Mórocz Jenő posztumusz kitüntetése

A közép paraszti családból származó dr. Mórocz Jenő 1911-ben a Vas megyei Tokorcson született, és orvosi diplomáját Pécsett szerezte meg. Már egyetemi évei alatt átkerült Szegedre,  Szent-Györgyi Albert kutatóintézetébe, ahol tagja volt annak a csapatnak, amelynek résztvevői elhatározták, hogy kiderítik a zöldpaprika hatóanyagát. A Rockefeller-ösztöndíjjal elismert fiatal orvos csak azért nem folytatta pályafutását Amerikában, mert a háború keresztülhúzta számítását. A fogságból kiszabadult katona a szerbiai Óbecsére került körzeti és fogorvosnak. 1948-ban megpályázta a beledi körzeti orvosi állást, két év múlva pedig befejezte a fogorvosi egyetemet. Dr. Mórocz Jenő Agyagosszergénytől Ivánig a kapuvári járás iskolafogászatát is ellátta.  Az orvos folytatva a kutatómunkát, feltalálta az agyi vérkeringési zavar és pszichés tüneteinek kezelésére ma is alkalmazott gyógyszer egyik hatóanyagát.

A településen ma is szívesen emlékeznek Jenő bácsira, s az, hogy nem doktornak szólították, azt jelenti, hogy nagyon közel állt az emberekhez.
A gyógyító ajtaja szinte egész éven át nyitva állt, de még az ablakon is bezörgettek a betegek – mesélte a nemrég Beled Város Díszpolgára  Posztumusz Díjjal kitüntetett orvos lánya, Mórocz Ildikó. A felnőttképzéssel foglalkozó projektmenedzser így folytatta: a hippokratészi esküt szem előtt tartva édesapjánál mindig a páciens volt az első, és a feltűnést kerülő, visszahúzódó orvost az anyagiak abszolút nem érdekelték. A felcser hobbija a horgászat és az idegen nyelvű könyvek olvasása volt, s a gyógynövények tanulmányozása közben szívesen járta a természetet, reggelente pedig a presszóba betérve a helyiekkel beszélgetett.
Mórocz Ildikó meg van győződve arról, hogy édesapja „látta” azt a beledi ünnepséget, amelyen átadták a neki járó elismerést. Lehet, hogy lánya is örökölte a szerénységet, mert így nyilatkozott: Büszke vagyok édesapámra, aki ha nem is alkotott a környéken maradandót, de harminc kilométeres körzeten belül az idősebb korosztályból alig akad olyan ember, akit ne gyógyított volna, és szerintem mindenki nagyon jó szívvel emlékezik rá.
Beküldés dátuma: 2012. 06. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.