Egyre több szakmára jellemző az automatizálás, de sok esetben még mindig szükség van a kézügyességre, hiszen a sertés bontását sem mindig érdemes teljes egészében a gépekkel végeztetni, illetve a péknek kell a kalácsot megfonni.
A Berg Gusztáv Szakiskola két diákja kimagasló eredményt ért el a saját szakmacsoportjában rendezett országos versenyen. A tanulók teljes egészében mentesültek a szakmunkás vizsga alól.
Horváth Tamás a Balassagyarmaton rendezett élelmiszeripari-versenyen a nyolcadik helyen végzett. A pék tanulóval szemben támasztott követelmény, hogy el tudja dönteni a felhasználásra szánt nyersanyagok minőségét, valamint a szükséges mennyiségét. A tészta készítése történhet dagasztással vagy más módszerrel. Az érett alapanyagot feldarabolás után szokás formázni. A kelesztést és a sütést ugyancsak be kell fejezniük, de ezzel még nincs vége a versenynek, mert a saját vagy egy másik versenyző késztermékét még minősíteni kell. A szakoktató szerint a pékségek egy része tőkeszegény vállalkozást jelent, ezért a hagyományos kemencék működtetéséhez szükség van a munkaerőre.
Giczi Péter a húsipari termékgyártók között mérette meg magát. Az iskola tanulója a Szegeden rendezett országos versenyen a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel, ezenkívül egyéb különdíjakat is kapott. Horváth Tamás tanár szerint ezen a versenyen nagyon erős volt a mezőny. Az írásbelin feltett kérdések nem különböztek a többi élelmiszer-ipari ágazatban megszokott feladványoktól. A szakmai számítási feladatok a Berg Gusztávba járó tanulóknak általában nem okoznak túl nagy nehézséget. A szóbeli rész négy modulból állt, melyen a versenyző azt is bizonyította, hogy tisztában van a sertés csontozatával, a téliszalámi gyártásával, s mindemellett számot adott a gazdálkodási ismeretekről. A gyakorlati feladatok között szerepelt a félsertés darabolása és minősítése. A kapuvári iskolából érkezett diáknak az előre megadott tizenkétféle termék közül a parasztkolbász előállítása jutott. Péternek pontosan kellett ismernie a nyersanyag keverési arányát és a helyes töltési módszert. Utóbbival az induló huszonnégy versenyző közül különdíjat is kapott. Az általában hat-hét napot igénybe vevő füstölést nyilván ennyi idő alatt nem lehet reprodukálni, ezért e fázisról feladatlap formájában adtak számot a fiatalok.
Horváth Tamás szakoktató végül elmondta: A különböző szakmacsoportokban az alapismeretek azonosak, vagyis jó számolási készség, kézügyesség és egyéb gyakorlati érzék szükséges a sikerhez.
– Arra törekszünk, hogy az iskolából kikerülő fiatalok megtalálják a szakmájuknak megfelelő munkahelyet – közölte a tanár.
© MOLNÁR TV. KFT.
Beküldés dátuma: 2014. 05. 13.Beled Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a játszóterek és közösségi terek felújítására.
Beled Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a játszóterek és közösségi terek felújítására.
Valamennyit csökkent, de a pandémia után ismét növekedett a kapuvári Castrum SC létszáma, így ma közel százhúszan sportolnak az egyesületnél.
Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.
1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.
A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.