Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kilencest lőni mindenki tud, tizesre pedig csak a legjobb képes

Kovács Zoltán épp katonai szolgálati idejét töltötte Siklóson a rendszerváltás hajnalán, amikor a magyar televízió riportot készített Kassai Lajos íjkészítővel, akit a határőr hazafele jövet meglátogatott, majd a beszélgetés hatására beszerezte első igazi csigás íját. Kovács Zoltán a következő év tavaszáig rendszeresen használta a sporteszközt, majd két esztendei szünet után vált ismét komolyabbá a történet, mert farádi ismerősével  autodidakta módon kezdték elsajátítani a célba lövés művészetét. Sok hasznos információt szereztek az internetről, és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek a versenyeken.  Az évek során egyre bővült a csapat, mert mind többen csatlakoztak hozzájuk. Szép eredményeket értek el az országos versenyeken, s a csigás után jött a tradicionális és a merevszarvú, majd a hosszúíj. Kovács Zoltán 2002-ben áttért az olimpiai íjászatra, melyet a legnehezebb technikailag is kivitelezni összetett mozgásformája miatt.  Utóbbival a következő eredményeket érte el: a terem országoson 2.lett, a pálya  magyar bajnokságon pedig a 4.helyet szerezte meg. 2011 februárjában a terem országos megmérettetésen a farádi csapat a dobogó 3.fokáig jutott.
A korszerű olimpiai reflexíj a pusztai típusok modern kori megfelelője, mely szintetikus anyagból, gyári eljárással készül - mutatott rá Kovács Zoltán a mögötte lévő gyűjtemény néhány darabjára. Az irányzékkal ellátott eszközök hatásfoka még pontosabb célzást eredményez. Mint ahogy a neve  jelzi, a tradicionális múltat idéző darab. Ennek is két nagyobb csoportja van: a merevszarvú reflex, illetve a hosszúíj. Mivel ez a tevékenység szorosan kapcsolódik a hagyományokhoz, többeket érdekel a korhű  öltözet. Kovács Zoltán szerint az íjászatnak  másodlagos feltétele a fizikai állapot, mert a mozgássorozatot főleg technikailag kell kivitelezni.
Kiss Gyula szintén több kategóriában  kipróbálta magát, mert a csigás íjászattal  kezdte, aztán “átnyergelt”a tradicionális és vadászreflexre. Az országos bajnokságon több ízben győztes íjász az Európa-kupát is megszerezte. Mivel a Ring SE nem fogadta tárt karokkal a farádiakat, így a soproni Lővér csapatánál kötöttek ki. Kiss Gyula szerint kapcsolatuk azóta is zavartalan, ezért mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy dicsőséget szerezzenek az egyesületnek. Az önszerveződő csoport szerda délutáni edzését kiegészíti a szombati találkozó, amelyre valamilyen finomsággal is készülnek, így ez a nap nemcsak a sportról, hanem a kulináris élvezetekről is szól. Támogatók hiányában “mindenki beleszáll mindenbe”, például  közösen fizetik a terem fűtését. - Nagyon összetett a lövészet: koncentrálni kell a feszítésre, az oldásra, a célon tartásra, figyelni kell a kattintót - mesélte Kiss Gyula, aki szerint manapság nagyon sok negatív külső hatás éri az embereket, ezért ez mind-mind befolyásolja az eredményt. Neki a versenyek jobban sikerülnek, mert akkor jobban meg tudja őrizni a nyugalmát. A tavasz beköszöntével pedig irány a szabadba! A kinti gyakorlás helyszíne a farádi lovaspályánál lévő íjász lőtér.
Az öt-hat éve íjászkodó Molnár Zoltánnak a csigás íj vált be a legjobban, mert az olimpiai változattal szemben ezt kevésbé érzi macerásnak. A megszólalónak versenyekre vonatkozó nagy tervei nincsenek, ő továbbra is kikapcsolódásnak tekinti az íjászatot.
Termeczky József kedvelt szabadidős tevékenységét barátjának köszönheti, mert általa ismerkedett meg az íjászattal. A tíz hónapja íjászkodó fiatalemberhez mindig közel álltak a célzó sportok, s ezek közül a nyílvesszőkkel való lövés tetszett meg a legjobban. Edzői szépen, fokozatosan vezették be a sportág rejtelmeibe. József meg van győződve arról, hogy az egész fejben dől el, vagyis, hogy képes-e végigcsinálni a versenyt, melyre megpróbál drukkmentesen gondolni, mintha csak tét nélküli edzésen lenne. Ha már berögzül a mozgássorozat, egy idő után természetesen csinálja - jegyezte meg a lövész. Termeczky József az íjászatban hosszú távra tervez, és reméli, ha ügyesebb lesz, komolyabb ellenfelekkel küzdhet meg a versenyeken.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.