Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kihívást és sikerélményt jelentett a bécsi út a huszonöt fiatalnak

Tavaly áprilisban testvérkapcsolat létesítése céljából kezdeményezett találkozót egy bécsi oktatási intézmény a Kapuvári Térségi Általános Iskolával. Mivel a Pátzaynak már korábbról volt ilyen összeköttetése, a Széchenyi-iskola reagált az osztrákok megkeresésére, akik nemsokára vendégül is látták a kapuvári küldöttséget, és belekezdtek az ún. EdTWIN projektbe. A Győr-Moson-Sopron megyében még egyedülállónak számító partnerségi pályázaton egyedül a kapuvári iskola vett részt. A határon átnyúló terv egészen 2001-ig vezethető vissza, amikor megyénk, a bécsi régió, valamint a cseh és a szlovák fél létrehozta  azt a regionális projektet, melynek célja az uniós csatlakozás előkészítése volt. Ennek alágazataként alapították meg az iskolai kapcsolatok erősítését azzal a szándékkal, hogy felkészítsék  a diákokat az Európai Unión belüli szabad mozgásra, valamint az ehhez szükséges ismeretekre. Mit adtak egymásnak a hasonló adottságokkal rendelkező szomszédos határrégiók? Saját országukra vonatkozó kulturális  háttér információt, valamint gyakorlási lehetőséget biztosítottak a nyelvi készségek fejlesztésére.
Sipőczné Palkovics Bernadett projektkoordinátor arról tájékoztatott, hogy a kapuváriak bilingvális mesefeldolgozást választották, mint témát. Ezt követően a gyerekek  két Grimm-mesét, a Piroska és a farkast, valamint a Hófehérke és a hét törpe történetét próbálták el a Széchenyi-iskola aulájában. A projekt folytatásaként mindezt német nyelven mutatták be a bécsi intézmény diákközönsége előtt. A Hófehérkét alakító Horváth Ivett három éve foglalkozik a német nyelvvel, amit nagyon megkedvelt. Mátis Laura a Piroska és a farkas című darabban a megtisztelő nagymama szerepében mutatta meg nyelvtudását. A lányok azt is elmondták, hogy újdonsült osztrák ismerőseikkel rendszeres tartják a kapcsolatot, s felemelő érzés számukra, hogy meg tudják magukat értetni külföldön.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.