Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kihívást és sikerélményt jelentett a bécsi út a huszonöt fiatalnak

Tavaly áprilisban testvérkapcsolat létesítése céljából kezdeményezett találkozót egy bécsi oktatási intézmény a Kapuvári Térségi Általános Iskolával. Mivel a Pátzaynak már korábbról volt ilyen összeköttetése, a Széchenyi-iskola reagált az osztrákok megkeresésére, akik nemsokára vendégül is látták a kapuvári küldöttséget, és belekezdtek az ún. EdTWIN projektbe. A Győr-Moson-Sopron megyében még egyedülállónak számító partnerségi pályázaton egyedül a kapuvári iskola vett részt. A határon átnyúló terv egészen 2001-ig vezethető vissza, amikor megyénk, a bécsi régió, valamint a cseh és a szlovák fél létrehozta  azt a regionális projektet, melynek célja az uniós csatlakozás előkészítése volt. Ennek alágazataként alapították meg az iskolai kapcsolatok erősítését azzal a szándékkal, hogy felkészítsék  a diákokat az Európai Unión belüli szabad mozgásra, valamint az ehhez szükséges ismeretekre. Mit adtak egymásnak a hasonló adottságokkal rendelkező szomszédos határrégiók? Saját országukra vonatkozó kulturális  háttér információt, valamint gyakorlási lehetőséget biztosítottak a nyelvi készségek fejlesztésére.
Sipőczné Palkovics Bernadett projektkoordinátor arról tájékoztatott, hogy a kapuváriak bilingvális mesefeldolgozást választották, mint témát. Ezt követően a gyerekek  két Grimm-mesét, a Piroska és a farkast, valamint a Hófehérke és a hét törpe történetét próbálták el a Széchenyi-iskola aulájában. A projekt folytatásaként mindezt német nyelven mutatták be a bécsi intézmény diákközönsége előtt. A Hófehérkét alakító Horváth Ivett három éve foglalkozik a német nyelvvel, amit nagyon megkedvelt. Mátis Laura a Piroska és a farkas című darabban a megtisztelő nagymama szerepében mutatta meg nyelvtudását. A lányok azt is elmondták, hogy újdonsült osztrák ismerőseikkel rendszeres tartják a kapcsolatot, s felemelő érzés számukra, hogy meg tudják magukat értetni külföldön.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.