Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Karinthy fényében ragyogó széppróza

Székhelyi Józsefet mint mondta, nem a kitüntetések éltetik, de pályafutása során rengeteg elismerést kapott: tíz évvel a rendszerváltás előtt vehette át a Nemzetközi Televízió Fesztivál legjobb férfi alakítás fődíját, négy év múlva pedig  Jászai Mari-díjjal ismerték el munkáját. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje állami kitüntetésben részesült. A   Thália-gyűrűt Sopronban vehette át 1997-ben, s nem sokkal ezután Bartók-díjjal ismerték el munkásságát. A  Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje elismerést 2010-ben érdemelte ki. Filmekben játszott kiváló alakításai miatt Ezüst Elefánt Díjat kapott, ezenkívül több vidéki település, mint Dunaújváros színházi tevékenységéért jutalmazta,  Szegeden pedig Pro Urbe elismerést adományoztak a művésznek.
Tévés szerepei közül megemlítette a Napos oldal Felméri Kázmérját, továbbá a a Látástól vakulásig című magyar filmet, melyben Bujtor Istvánnal együtt játszotta a főszerepet. A Kémeri krimisorozatban magánnyomozóként ismerhették meg a nézők, és se szeri se száma azoknak a tévéjátékoknak, kabaréknak, valamint irodalmi összeállításoknak, melyekben maradandót alkotott. Szinkronmunkáiról a következőképpen nyilatkozott: – Legalább olyan jók vagyunk, mint az amerikai kollégák, de ha lehet fokozni, talán még jobbak is. Hogy ne magamról beszéljek, Woody Allent Kern Andris nélkül nem lehetne úgy élvezni.

Székhelyi József a jobb szerepekért az igazgatóknál sosem kilincselt, mert megtalálta őt a lehetőség.
A művész önálló esteket, versmondást főiskolás kora óta vállal, ezért színházi fellépéseit „szerelemgyereknek” tekinti, mint a pályakezdésekor Kecskeméten játszott Hamletet, a Sopronban bemutatott Edmund Keant, Pirandello Henrikjét, és Madách Színház-beli szerepeit. Napjainkban Moliere Harpagonját alakítja a fővárosban. A szegedi igazgatóválasztási-krízis idején a társulat felkérte a rendezőként és vendégjátékosként is a teátrumban dolgozó művészt a vezetői posztra, de a színész erről úgy nyilatkozott, hogy nem volt ilyen ambíciója. A többség biztatására végül is nyertes lett a pályázata.

Székhelyi József egy szereppel biztos, hogy sosem fog azonosulni: ez konkrétan a tolakodás. Bevallása szerint nem nyomulós fajta, és a hátralévő évtizedekben sem akar erre rászokni. Csornán előadott Karinthy, a Frici című monokabaréját gyönyörű feladatnak tartja. A riportalany a jelen gazdasági helyzetre nem panaszkodott, hisz a  művészetekre mindig többet lehetne áldozni, de meg kell találni az aranymetszést, vagyis azt a természetes egyensúlyi állapotot, melyben az alkotó mégsem adja fel ambíciót. „Annyit kell markolni, amennyit beleálmodtál, és azt száz százalékban kell megvalósítani” – hangzott a csornai művelődési központban készült interjúban.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.