Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kapuvári Szent Anna-napi körkép

Gyurmát sodortak, vágtak, ragasztottak, agyagban tapicskoltak, színeztek, és még számtalan kreatív tevékenységgel voltak elfoglalva a kisebbek. Kelediné Mészáros Ágnes lassan tíz éve, hogy elkezdte a dísztárgykészítést, és ahogy bővül a kínálat, árusítja is az alkotásokat. A volt óvónő az inkább csak hobbinak szánt foglalatosságot addig fejlesztette, míg egy győri kézműves szakosztály tagjaként zsűri által minősített termékeket is létrehozott. A tárgyak alapanyaga többnyire a könnyen formálható, kézzel gyalult, vékony fa. A dísztárgykészítő elsősorban a megyén belül mutatja be műveit, de szerinte az itt élők kevésbé érdeklődnek a műfaj iránt, mint például Veszprém vagy Balaton környékén. Nemcsak az élettelen anyaggal, de az emberekkel is kitűnően bánó hölgy már abból felismeri, hogy a látogatók mennyire alkotnak rokonságot a népművészeti dolgokkal, ahogy kézbe veszik az asztalra kirakott példányokat. Kelediné hozzátette: értékrendünk sajnos átfordult a tömegcikkek irányába, mely az ízlésvilágunkat is átformálja. Mészáros Márta halaszthatatlan elfoglaltsága közepette is szánt ránk némi időt. Olyan lanthoz hasonlítható, ívelt formájú, félkész fülbevalót mutatott be, melyet lánccal rögzít majd az ékszer zárjához. A gótékszerkészítő nem előre rajzolt tervek alapján dolgozik, hanem teljes egészében ráhagyatkozik az alapanyagra, ami nála általában a sárga- és a vörösréz, ritkábban az ezüstözött rézdrót. Márta kiskorában szerezte első alkotói élményeit, amikor még csak gyöngyfűzéssel foglalatoskodott, s idén lángolt fel benne újra a régi szerelem.
A 2006-os alapítású Kapuvári Lóbarátok Körének két tagjával is beszélgettünk a Szent Anna-napi lovasnapok alkalmából. Axnix Imre titkár elmondta, hogy a helyi sportegyesület keretein belül működtek 2010 tavaszáig, majd önálló egyesületet alakítottak. A város önkormányzata biztosította számukra a Bem utcai sporttelepet, ahol rendszeresen találkozik a több mint hatvan főből álló tagság. A csatlakozásnak nem kizáró oka, ha valakinek nincs négylábúja, mert a többiek lovat kölcsönöznek számára. Axnix Imre jómaga nem tart patást, de családját régről lovasfamíliaként tartják számon, s szívéhez a nóniusz, az arab telivér és a lipicai áll a legközelebb. A lóbarátok sikerként könyvelik el a lovasbandérium megalakítását, mely parádés bevonulásával színesíti a városi ünnepeket. - Az egyesület célja: Kapuváron és környékén megismertetni a lovas sportot, valamint a lovas hagyományok ápolása, valamint a lovasturizmus népszerűsítése a Hanságban - közölte a szervezőkészséggel megáldott titkár, továbbá jelezte, hogy idén az ötéves jubileum jegyében tartják  rendezvényeiket, úgy is mint a Sipőcz Attiláné vezetőségi tag kedves szavaival meghirdetett Szent Anna-napi lovasnapokat.Beküldés dátuma: 2010. 08. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.