Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kapuvári megemlékezés az értelmetlen háborúban harcolt és idegen földön elesett honfitársakra

A Kapuvári Bográcsos Egyesület nyolcadik alkalommal rendezett emlékünnepséget a II. világháború hősei előtt tisztelegve. A megemlékezők szentmise keretében rótták le kegyeletüket a doni hősök és áldozatok 77. évfordulója alkalmából.

Kapui Pál, a Kapuvári Bográcsos Egyesület elnöke köszönetet mondott a civil szervezetnek nyújtott egész éves támogatásáért Hámori György polgármesternek. A szentmisét Vízkereszt utáni vasárnapon, a katolikus egyház hivatalos liturgiájához, Jézus megkeresztelkedésének ünnepéhez kapcsolódva celebrálta dr. Szaradics József. A tábori lelkész elmondta, hogy maga is részt vett a Pákozd közelében felállított Don-kanyar Emlékkápolna felszentelésén 1993-ban. Hazánkban nagyon sok embert érintenek a 77 évvel ezelőtti drámai események, amikor több mint százezer magyar katona vesztette életét – hangzott a plébániai szentmisén.

A mise után rövid emlékműsort tartottak a Szent Anna templomban. Kapuvár önkormányzata, valamint Hámori György polgármester nevében dr. Hoffer Imre köszöntötte a kegyeleti megemlékezés résztvevőit. Az alpolgármester a magyar hadtörténet egyik legnagyobb tragédiájának nevezte a doni eseményeket. történelmi áttekintést
Az évfordulón Pavlóczki Bélát saját családja érintettsége okán rohanták meg az emlékek. A történelemtanár apai nagyapja 31 éves korában kapta meg a behívóját. Nemzeti történelmünkben óriási katasztrófát jelent a doni részvétel. Még ma sincsenek pontos adataink az elhunytak számáról, mert rengeteg ember sorsa tisztázatlan – hangsúlyozta a szónok, majd a 21. századi ember szerencséjének mondta, hogy félelem nélkül, békében élheti mindennapjait.
A versek, nekrológok és emlékdallamok Kiss József orgonakíséretében hangoztak el.

A Fő téri első és második világháborús emlékműnél tartott koszorúzáson a Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület dalköre közreműködött.

Beküldés dátuma: 2020. 01. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.