Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kapuvár újabb pozitív dologgal keltette fel a média érdeklődését

Huszonnyolc fős delegáció érkezett Hegyközkovácsiból Kapuvárra, hogy  könnyített honosítási kérelmet adjanak le  a polgármesteri hivatalban.  A rábaközi település közel egy évtizede létesített testvérvárosi kapcsolatot a Bihar megyei községgel. - Kapuvár önkormányzata megtiszteltetésnek érzi, hogy “hazánkból kiszakadt polgártársaink kezdeményezzék honosításukat, és megszerezzék a magyar állampolgárságot” - fogalmazott Németh Csóka Gábor, aki úgy tudja, hogy a Nagyváradhoz közeli Hegyközkovácsi  valamikor járási székhelyként működött, s a falut szinte száz százalékban magyarok lakják. - Én bizakodó vagyok, hogy nemcsak a kérvények beadása, hanem a magyar útlevél átadása is Kapuváron történik - jelentette ki az alpolgármester.
Forró László segédpüspök így reagált: a korabeli Magyarország szinte teljes lakossága a kommunizmus áldozatának érezheti magát. - Amikor indultunk, megkérdezték tőlünk, hogy hova megyünk. Mondtuk: Kapuvárra. Miért? Visszahonosítást kérni. Miért pont oda, közelebb nem lehetett volna? Ez nem pillanatnyi dolog, hanem ennek van egy kis múltja, hiszen Kapuvár testvértelepülésünk - adta elő a párbeszédszerű szöveget a küldöttség vezetője. A határátlépésnél szerzett élményeit is megosztotta az egybegyűltekkel. Mikor a vámtiszt megtudta, hogy mi célból érkeztek hazánkba, készséggel továbbengedte őket, és csak azt sajnálta, hogy miért nem jöttek még többen. - Ez már éreztette azt, hogy kicsit más világ van, és amit ehhez hozzátettek a kapuváriak, azt mi igen jó szívvel köszönjük, és adja Isten, hogy még sok találkozás lehessen - mondta lelkesen a segédpüspök.
A Hegyközkovácsiból érkezett Szabó János nyugdíj mellett mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik.  - Magyarok voltunk eddig is, de legyünk még magyarabbak - mondta a honosítási kérelemhez kapcsolódva a gazda, aki korábban teheneket is tartott, de manapság az aprójószág mellett inkább csak disznókat etet. A nyugdíjas úgy tudja, hogy a környezetében élő emberek nagy része helyesli a magyar állampolgárság felvételét, ezért a fiatalabbak szinte biztos, hogy élnek a lehetőséggel, az idősebbek pedig csak azért nem, mert nehezebben hagyják el otthonukat. A nagyváradi Bábes Ardai Imre örömmel vállalta a hivatalos eljárást,  mert úgy érzi, hogy a Gyurcsány-kormány megfosztotta őket ettől az esélytől, pedig ősei mind magyar területen születtek.
Kiss M. Rozália, a kapuvári hivatal osztályvezetője hangsúlyozta: munkatársaival felkészültek a megnövekedett adminisztrációs feladatokra, és három hónapon belül, rugalmasan szeretnék elbírálni a kérelmeket.
Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök celebrálta azt a kapuvári Szent Anna-templomban tartott misét, melyen a Lumniczer Sándor Kórház imatermének avatása alkalmából vettek részt a hívők. Az átadó ünnepségen részt vett Ittzés János, a Nyugat-dunántúli Evangélikus Egyházkerület, valamint Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő a betegek kiszolgáltatottságáról beszélt, ezért nekik még nagyobb szükségük van a vigaszra.

Beküldés dátuma: 2011. 03. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.