Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kapuvár Csehország fele nyit

Jesenik és Kapuvár között másfél évvel ezelőtt kezdődött a barátság, amelynek mára újabb eredményei vannak – többek között erről számolt be a sajtónak Németh Csóka Gábor alpolgármester Marie Fomiczewová megérkezésekor. A polgármester asszonyt Kapuvár vezetője fogadta a városházán. A cseh nagykövet asszony látogatásakor merült fel, hogy a sok egyéb kapcsolatuk mellett miért ne lehetne a tőlünk északra lévő állammal is tartósabb elköteleződése Kapuvárnak. Miután megismerkedtek a vendégek a rábaközi településsel, ahhoz hasonló adottságokkal rendelkező cseh várost ajánlottak a figyelmükbe. Tavaly szeptemberbe utazott el az itteni küldöttség Jesenikbe, ahol a látogatóknak nagyon szívélyes fogadtatásban volt része. A Budai Imre alpolgármester vezette delegáció idén tavasszal nézett körül Csehország északkeleti  régiójában. A második találkozó alkalmával meggyőződtek arról, hogy mindkét fél szeretné a hosszú távú együttműködést. A közös célok összehozták őket, és rendszeres információcserével szeretnék még hatékonyabbá tenni a két ország települése közt körvonalazódó megállapodást. Mire alapozzák mindezt? Jesenikben tradíciója van a turizmusnak, és közkedvelt állomása a keringési betegségben szenvedő betegeknek, mely kitűnően illeszkedhet a kapuváriak perifériás érrehabilitációs programjához. Mivel a két szakterület rendkívül közel van egymáshoz, úgy gondolták, hogy kapacitásukat és erejüket összeadva ketten hatékonyabban tudnának fellépni az egészség helyreállításának területén.

A hegyekkel övezett Jeseniknek és a kisalföldi síkságon elterülő Kapuvárnak nem sokban hasonlít a földrajzi környezete, de mivel a cseheknek is van termálfürdője, az első perctől úgy gondolják, hogy semmi akadálya egymás kölcsönös segítésének. Marie Fomiczewová szeretné, ha a Rábaközbe látogathatnának honfitársai, ugyanakkor ők is szívesen fogadnák a mieinket.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.