Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Káposztafesztivál Bágyogszováton

A sok régi szép emlékét őrző Imre Istvánné közel negyven évig tanította szülőfalujában a kisiskolásokat. A régi iskolaépület  ma már nincs meg, mert átalakították a ‘20-as években. Ebben az időben a “nemzet napszámosai”mindössze ketten voltak Bágyogszováton, s megosztották egymást közt a munkát. Miután bővült a gyermeklétszám, felvettek egy harmadik kollégát. A nyugdíjas pedagógus pontosan emlékszik 1955-re, mert ekkor került vissza a településre:  329 tanulóra nyolc tanító jutott, és minden gyermek elvégezte az általános iskolát.
A nyugdíjas tanító egészen a kiegyezés utáni korszakig “vitt vissza”bennünket, mikor azt puhatoltuk, hogy honnan ered a fesztivál elnevezése: a falu első, s egyben nőtlen nevelője mindig más háznál étkezett, és mivel kitudódott, hogy kedveli a toroskáposztát, hosszú ideig azzal kínálták, mígnem megunta a tanító úr az egyhangú ebédet. Fogta a főztöt, belemerte egy cserépedénybe, majd a következő mondókával kísérve eltemette a földbe:  «“Aludjál, nyugodjál, szováti káposzta, nem vesz be többé a mesternek gyomra!». Mikor később megépült a tanítói lakás, megtalálták a cserepet a régi iskolaépületnél. A zöld köcsögöt aztán üvegszekrénybe tették, melyet sokáig megemlegetett a következő nemzedék. Tanulság: még a legjobb dolgokból is megárthat a sok, de a bágyogszovátiak talán könnyen kiheverték a falunapi programokat, így jövőre is lesz hozzá kedvük.

Beküldés dátuma: 2011. 08. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.