Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Jól működik az egészségügyi és szociális ellátás Kapuváron

A kapuvári kórház az ország azon néhány intézménye közé tartozik, amely nem halmozott fel hiányt. Stabilan működik az újonnan létrehozott érrehabilitációs osztály, mely a magánbefektetői és kormányzati körökkel folytatott tárgyalásokat követően szép jövő előtt állhat.

A lakosság egészségügyi ellátása csak részben tartozik a települési önkormányzatok feladatkörébe, attól függetlenül Kapuváron sosem vették félvállról az ezzel járó teendőket.
2007-ben az ország hét másik intézményével együtt Kapuvár is felkerült a bezárandó kórházak listájára. Aki átélte már a lét és nemlét dilemmáját, tudja, hogy az ilyen körülmények mivel járnak, de Hámori György, mint akkoriban még kezdő polgármester, valamint dr. Benedek Zoltán ugyancsak frissen kinevezett kórházigazgató felülkerekedett a kezdeti ijedtségen. A kilátástalannak tűnő helyzeten rengeteget javított az itt dolgozó egészségügyi dolgozók áldozatos, javító szándékú hozzáállása, akik azóta is erőn felül teljesítenek.
Ezenkívül nagyon fontos szerep jutott az országosan is egyedülálló érrehabilitációs kezelésnek, hiszen ennek köszönhetően győzték meg a döntéshozókat, hogy ha nem is eredeti formájában, de Kapuváron maradhat a kórház. Az aktív ellátás megszűnése óta szépen fejlődött az intézmény: működik az egynapos sebészet, fejlődött a rendelőintézet.
A vadonatúj angiológiai rehabilitációs központ kialakítására, valamint a járóbeteg-ellátás teljes körű megújítására az önkormányzat nyújtott be pályázatot. Az érrehabilitációs ellátás országos színtű, vagyis hazánk valamennyi részén élők igénybe vehetik. A 900-as várólista azt mutatja, hogy van igény erre a fajta egészségügyi szolgáltatásra.

A háziorvosi és fogászati ellátás a város valamennyi körzetében biztosított. A jelenlegi önkormányzati ciklusban újult meg a lakótelepi háziorvosi rendelő, házhelyben pedig a kórházzal közös finanszírozásban újították fel a gyermek fogorvosi rendelőt. A városvezetés olyan terven dolgozik, amellyel a háziorvosok munkáját segíthetné. Hosszútávú szerződés garantálja az ügyeleti rendszer stabil működését – fogalmazott Hámori György, aki a legnagyobb tisztelet hangján beszélt a mentők munkájáról.

Az emberek többsége a szociális rendszerrel kapcsolatban a segélyezésre gondol, de ez Kapuváron minimálisra csökkent, hiszen munkát tudnak biztosítani mindenkinek, akinek erre igénye van. Közmunkásokat nem alkalmaznak, a parkokat gondozó, karbantartó feladatokat ellátó személyek az önkormányzati tulajdonú Kapukom Kft. alkalmazásában vannak.
A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ tevékenysége a járás több településére kiterjed. Az érintett családoknak, valamint a rászorulóknak nagy segítség a fiatalkorú sérültek nappali ellátása. A szakemberek nagy figyelmet fordítanak a város idősebb lakóira is, akik igénybe vehetik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A városban szerveződött nyugdíjasklubok jó lehetőséget nyújtanak az „éltes korú” hölgyek és urak találkozóinak. A Hajnalcsillag Dalkör nemcsak saját szórakoztatásukra jött létre, mert előadásaikkal színesítik a település közösségi rendezvényeit. Az önkormányzat amikor csak teheti, támogatja a hagyományőrző nyugdíjasklub munkáját.
idősek otthona

– Sajnos egyre többen szorulnak rá arra, hogy a családi kötelékben élő időseket valahol ellássák. Ma már az anyák sem nagyon tehetik meg, hogy sokáig otthon maradnak és gondoskodjanak gyermekeikről és idősebb hozzátartozóiról. Ez a családmodell teljesen megszűnőben van – hangsúlyozta a városvezető. Szerinte épp ezek miatt lenne óriási segítség egy olyan intézmény, ahol értelmes elfoglaltság mellett odafigyelnének az idősekre, akik közül többen rendszeres segítségre szorulnak. Az elmúlt tíz év munkája látszik beérni azzal, hogy a kapuváriak erőfeszítéseit a kormány is komolyan vette: 540 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a kapuvári bentlakásos idősotthon létesítésének első ütemére, mely a házhelyi iskola komplett felújítását, a tetőtér megemelését, valamint egyelőre húsz ellátott helyének kialakítását fog megtörténni. A helyi önkormányzat gondos előkészítésének köszönhetően a pénz megérkezett a város számlájára, és reményeik szerint a jövő év végére elkészülhet a beruházás első üteme. Hámori György jelezte: ennyivel nem ér véget a fejlesztés, mert már a második ütem folytatását tervezik.

A tízféle szakfeladatot ellátó Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ munkáját Odoricsné Buthi Krisztina ismertette. Az intézményvezető is utalt arra, hogy szolgáltatásikat nemcsak a helyiek, hanem a kapuvári járásban élők is igénybe vehetik. Mivel mindenkinek a saját problémája a legfontosabb, a nyitvatartási időn túl is meghallgatják a panaszosokat. Az intézmény által biztosított feladatok egy része az időskori ellátás köré csoportosul. A házi segítségnyújtás keretében a gondozónők napi nyolc órában keresik fel a rászorulókat. Az idősek nappali ellátását vállaló intézményt naponta harminc nyugdíjas látogatja, krízishelyzet esetén pedig jól jöhet a jelzőrendszeres segítségnyújtás. 

Háromféle ellátási formát vehetnek igénybe a fogyatékkal, illetve pszichiátriai betegséggel élő személyek. A rászorulók általuk is elvégezhető bedolgozói munkát vállalhatnak, a mentális problémával küzdő egyének pedig életvitelükhöz illeszkedő, hasznos tanácsokat kapnak a szakemberektől. A fogyatékosok nappali ellátásának keretében jelenleg huszonöt gondozottal foglalkoznak, akik közösséget alkotva vesznek részt a város életében. A szervezett programok révén jó eséllyel lehet növelni társadalmi elfogadtatásukat.
Az elmúlt évben újult meg a Zöldfasoron műkörő család- és gyermekjóléti központ, illetve 2018-ban létesült a család- és karrierpont a városban. Szintén a korábbi esztendőben indult be az iskolai-óvodai szociális segítő tevékenység, mely kötelező résztevékenysége az intézménynek.

Beküldés dátuma: 2019. 09. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek