Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ingyenes és önköltséges áron szervezett oktatások a Csornai Tudáscentrumban

Televíziónk folyamatában is beszámolt azokról az ingyenes képzésekről, melyeket a környéken élők részére szerveztek. A zömében turisztikai témájú előadásokkal az volt a szervezők célja, hogy miután a hallgatók megismerték helyi értékeinket,  jobban közvetítik az ide érkező látogatóknak. Kis- és középvállalkozók, valamint civil szervezetek megsegítésére pályázati tanácsadó rendszert hoztak létre. A pályázó tíz éves időtartamra vállalt kötelezettségei közé tartozik annak a felnőttképzési központnak a kiépítése is, amely közvetlenül kapcsolódik a helyi munkaerő piaci igényekhez. Dr. Horváth Gyula munkaszervezet-vezető ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: a legtöbb, felnőttek oktatására szakosodott szervezet bevételorientált, míg a csornai nonprofit jellegű, ezért a tanfolyamokra jelentkezők ingyen, de legfeljebb önköltségi áron juthatnak a tudáshoz. Térítési díj nélkül lehet elvégezni azokat a képzettséget nem adó foglalkozásokat, amelyekért az emberek általában nem áldoznának, de készségfejlesztő jellege miatt mégis érdekli őket a téma. Az elhelyezkedési lehetőséget növelő, bizonyítványt adó tanfolyamokat jutányos áron lehet elvégezni. A projekt része az az állandó interaktív kiállítás, mely élményt nyújthat a művelődési központba látogató diákoknak, az  internetkávézóban pedig bárki ingyen netezhez. Dr. Horváth Gyula hozzáfűzte: Ma már olyan olcsón lehet hozzájutni a világhálóhoz, hogy ezt bárki megteheti otthon, de a légkondicionált helyiséget közösségi szórakozáshoz is ajánlja. Mivel a pályázat feltétele, hogy egyetlen eleme sem szolgálhat közvetlenül vállalkozói érdeket, talán legapróbb, de legproblematikusabb része magának a kávézónak a működtetése. A feloldhatatlannak tűnő ellentétre talán lesz megoldás, mert az ellenőrző hatóság ahhoz hozzájárul, hogy a művelődési központ rendezvényeihez igazított, alkalomszerűen üzemelő kávézó bevétele képzésekre lesz fordítva, de hogy mennyi marad a vállalkozó zsebében, arról nem szól a fáma. Az óvatosság oka az, hogy nagy a felelőssége a projektet kezelő kistérségi társulásnak, mert ha megsértik a szerződésben foglalt kötelezettséget (nonprofit jelleget), akkor visszakövetelhetik a Tudáscentrumra adott támogatást – tájékoztatott a munkaszervezet vezetője.
Kudar Zsófia projektadminisztrátor megmutatta a modern multimédiás gépekkel felszerelt, internetezésre kijelölt termet, ahol az érdeklődők néhány letiltott oldaltól eltekintve, gyakorlatilag szabadon szörfölhetnek a világhálón, hogy gazdagítsák tudásukat. Sipos Bettina a felnőttképzési részleg előtt álló feladatokról beszélt. A közeljövőben olyan, többféle verzióban kínált tanfolyamokat terveznek, amelyek a vállalkozások indításához nyújthatnak segítséget. A szakmát is adó OKJ-s, államilag elfogadott képzéseket a magániskolákénál jóval olcsóbban, önköltségi áron kínálják – tudtuk meg a felnőttképzési vezetőtől. A részletek még nincsenek kidolgozva, de a – hatástanulmányt és az igényeket alapul véve – tervek között szerepel a bér- és társadalombiztosítási ügyintéző, valamint a kulturális rendezvényszervező oktatás.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.