Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ingyenes és önköltséges áron szervezett oktatások a Csornai Tudáscentrumban

Televíziónk folyamatában is beszámolt azokról az ingyenes képzésekről, melyeket a környéken élők részére szerveztek. A zömében turisztikai témájú előadásokkal az volt a szervezők célja, hogy miután a hallgatók megismerték helyi értékeinket,  jobban közvetítik az ide érkező látogatóknak. Kis- és középvállalkozók, valamint civil szervezetek megsegítésére pályázati tanácsadó rendszert hoztak létre. A pályázó tíz éves időtartamra vállalt kötelezettségei közé tartozik annak a felnőttképzési központnak a kiépítése is, amely közvetlenül kapcsolódik a helyi munkaerő piaci igényekhez. Dr. Horváth Gyula munkaszervezet-vezető ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: a legtöbb, felnőttek oktatására szakosodott szervezet bevételorientált, míg a csornai nonprofit jellegű, ezért a tanfolyamokra jelentkezők ingyen, de legfeljebb önköltségi áron juthatnak a tudáshoz. Térítési díj nélkül lehet elvégezni azokat a képzettséget nem adó foglalkozásokat, amelyekért az emberek általában nem áldoznának, de készségfejlesztő jellege miatt mégis érdekli őket a téma. Az elhelyezkedési lehetőséget növelő, bizonyítványt adó tanfolyamokat jutányos áron lehet elvégezni. A projekt része az az állandó interaktív kiállítás, mely élményt nyújthat a művelődési központba látogató diákoknak, az  internetkávézóban pedig bárki ingyen netezhez. Dr. Horváth Gyula hozzáfűzte: Ma már olyan olcsón lehet hozzájutni a világhálóhoz, hogy ezt bárki megteheti otthon, de a légkondicionált helyiséget közösségi szórakozáshoz is ajánlja. Mivel a pályázat feltétele, hogy egyetlen eleme sem szolgálhat közvetlenül vállalkozói érdeket, talán legapróbb, de legproblematikusabb része magának a kávézónak a működtetése. A feloldhatatlannak tűnő ellentétre talán lesz megoldás, mert az ellenőrző hatóság ahhoz hozzájárul, hogy a művelődési központ rendezvényeihez igazított, alkalomszerűen üzemelő kávézó bevétele képzésekre lesz fordítva, de hogy mennyi marad a vállalkozó zsebében, arról nem szól a fáma. Az óvatosság oka az, hogy nagy a felelőssége a projektet kezelő kistérségi társulásnak, mert ha megsértik a szerződésben foglalt kötelezettséget (nonprofit jelleget), akkor visszakövetelhetik a Tudáscentrumra adott támogatást – tájékoztatott a munkaszervezet vezetője.
Kudar Zsófia projektadminisztrátor megmutatta a modern multimédiás gépekkel felszerelt, internetezésre kijelölt termet, ahol az érdeklődők néhány letiltott oldaltól eltekintve, gyakorlatilag szabadon szörfölhetnek a világhálón, hogy gazdagítsák tudásukat. Sipos Bettina a felnőttképzési részleg előtt álló feladatokról beszélt. A közeljövőben olyan, többféle verzióban kínált tanfolyamokat terveznek, amelyek a vállalkozások indításához nyújthatnak segítséget. A szakmát is adó OKJ-s, államilag elfogadott képzéseket a magániskolákénál jóval olcsóbban, önköltségi áron kínálják – tudtuk meg a felnőttképzési vezetőtől. A részletek még nincsenek kidolgozva, de a – hatástanulmányt és az igényeket alapul véve – tervek között szerepel a bér- és társadalombiztosítási ügyintéző, valamint a kulturális rendezvényszervező oktatás.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.