Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Igénylik a fiatalok a zenés rendezvényeket, ezért bekapcsolódtak a szervezésbe

Annak fényében, hogy női „privilégiumnak” tekintjük a konyhai műveleteket, igazi kényeztetésben volt része a vásárosfalui lányoknak, asszonyoknak az idei nőnapon. Hogy a nyár folyamán mi vár még a helyiekre és a programjaik iránt érdeklődő környékbeliekre, Tompáné Balogh Mária beszélt a részletekről.

Zajlik az élet az alig másfél száz lelkes, kapuvári járásban található Vásárosfaluban. Legutóbb a hagyományőrző disznóölésen forgatott náluk a Rábaközi Televízió, nemrég pedig Tompáné Balogh Mária számolt be a faluban történt eseményekről.
Az összetartó közösséggé kovácsolódott civil lakosság sok mindenre kapható, és már-már szinte családias hangulatban zajlanak a programok.
A férfiak igencsak meglepték a hölgyeket az idei nőnapon, mert fakanalat ragadva finom ebédet készítettek az ünnepelteknek, s nemcsak felszolgálták az ételt, hanem rendet is tettek maguk körül.

Vásárosfaluban korábban kialakult egy olyan aktív csoport, melynek tagjaira mindig lehetett számítani, de miután családalapításra adták a fejüket, ritkábban foglalkoznak a közügyekkel. A faluház vezetője örömmel tapasztalta, hogy újabban a huszonévesek kezdenek mozgolódni és egyre több feladatból veszik ki a részüket. A májusfa állítása után még nagyobb fába vágták a fejszéjüket, mert sok tennivalót ad a közelgő Linkó Fesztivál megszervezése.

Vásárosfalu egyik védjegye lehetne a közel húsz éve megrendezésre kerülő bilicke fesztivál, mely a húsvéti locsolkodás után veszi kezdetét a faluház előtti területen. Az idősebbek annak idején rendszeresen gyakorolták a népi játékot, amit napjainkban a fiatalabbak próbálnak életben tartani. A szomszédos településekről, Beledről, Edvéről és Rábakecölről érkeznek a részt vevő csapatok. A tojásdobálás mellett ugyancsak népszerű ebben az időszakban a kuglizás, melyre mindig elegendő versenyző jelentkezik.

A nyárbúcsúztatónak indult augusztusi VéFeszt idővel komoly régiós fesztivállá nőtte ki magát. A tavalyi huszadik jubileumra a szervezők amiatt is nagyobb rendezvénnyel készültek, mert úgy döntöttek, nem folytatják a hagyományt. Az előkészületek egyre több energiát igényeltek, ezért jobbnak látták, ha a csúcson hagyják abba, és inkább családjukkal töltik a felszabadult időt.
Az őket követő generáció képviselői viszont hiányolják a nyári feltöltődést kínáló zenei programokat, így átvették a stafétát, annyi különbséggel, hogy június 14-15-én Linkó Fesztivál néven tartják meg az idei összejövetelt. Az ötletet a település határában folydogáló Linkó patak, illetve a faluház neve adta a szervezőknek. A dátum sem véletlen, hiszen a Szentháromság vasárnapjához közeli időpontot szerették volna, amikor egyébként is a falu búcsújára kerülne sor.

Tompáné Balogh Mária köszönetet mondott Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnek, aki támogatta a település célkitűzéseit, így a már elnyert, illetve a várható pályázati forrásból összesen hétmillió forintot fordíthatnak a nagyrendezvényre. A faluház vezetője a fellépők közül elsőként a nagyobb neveket említette: ilyen a Csík zenekar, a Kelemen Kabátban, Polgár Peti, valamint a szanyi Mamma Mia.

Beküldés dátuma: 2019. 06. 04.

Kapcsolódó hírek

  • Közösséget, összetartást erősítő programok Beleden

    A szórakozásra szánt szabadidő, illetve pihenőidő közösségi megélésére a múltban, a mában és a jövőben is megmarad a természetes igény – állapította meg Major Jenő az idei Beledi Pünkösdi Fesztivált értékelve.

További hírek