Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Igazi csapatmunka az eneseiek színdarabja

Enesén tizenkét éve működik a színjátszókör, mely az általános iskolás diákokból verbuválódik, de a tavaszköszöntő műsorban a nagyobbak is fellépnek. Lakatosné Rozsnyai Henriette elmondta, hogy médiaismereti órán épp az Abigéllel foglalkoztak, mely annyira megtetszett a gyerekeknek, hogy elhatározták: idén ezt a művet dolgozzák fel. Menet közben jöttek rá, hogy milyen nagy fába vágták a fejszéjüket. A Szabó Magda ifjúsági regénye alapján készült forgatókönyv tartalmazza a két részletben bemutatott történetet, mely mintegy két és fél órát vett igénybe, és huszonhárom tanuló vett részt a darab megformálásában. Az enesei iskola magyar szakos tanára Élőné Ruzsa Brigitta segítségével állította össze az színdarabot, de előtte más kollégáival dolgozott együtt. A díszletet Beneiné Jobbágy Anita rajztanár készítette, de a színpad összeállítása miatt sok feladat várt az iskola karbantartójára is. A minőségi megszólalásról Czeglédi Béla technikus gondoskodott, s mellette az egyik nyolcadikas fiú közreműködött a hangkezelésben.
Ha már minden flottul működik, és zökkenőmentesek a próbák, a tanulók élvezik a szerepeket.
Nemcsak a bemutatott mű, hanem annak előkészítése is hosszadalmas. Enesén kicsit másként zajlik a szereplőválogatás, mint a profiknál, mert nem úgy kérik fel a színészeket, hanem ők maguk jelentkeznek. Minden diák megkapja az egyéniségéhez illő karaktert. Idén a főszerep hiteles bemutatására ketten is ajánlkoztak, és végül a nyolcadikas Bálint Dóra azonosulhatott Vitay Gina sorsával, mert ő jövőre már nem ebben az intézményben tanul. A főszereplő úgy volt képes  megtanulni a több mint kétszáz oldalas szövegét, hogy átmeneti könnyítést kapott a felelések alól. Dóra még persze nem tudhatja, hogy mit hoz számára a jövő, de a színészetet, mint hobbit szeretné folytatni. A felkészítő tanár a szórakoztatás mellett abban látja az előadás lényegét, hogy a történelmi háttér tanulmányozása és a szövegfeldolgozás tulajdonképpen egyfajta ismeretszerzés a diákok számára.

Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.