Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Igazi csapatmunka az eneseiek színdarabja

Enesén tizenkét éve működik a színjátszókör, mely az általános iskolás diákokból verbuválódik, de a tavaszköszöntő műsorban a nagyobbak is fellépnek. Lakatosné Rozsnyai Henriette elmondta, hogy médiaismereti órán épp az Abigéllel foglalkoztak, mely annyira megtetszett a gyerekeknek, hogy elhatározták: idén ezt a művet dolgozzák fel. Menet közben jöttek rá, hogy milyen nagy fába vágták a fejszéjüket. A Szabó Magda ifjúsági regénye alapján készült forgatókönyv tartalmazza a két részletben bemutatott történetet, mely mintegy két és fél órát vett igénybe, és huszonhárom tanuló vett részt a darab megformálásában. Az enesei iskola magyar szakos tanára Élőné Ruzsa Brigitta segítségével állította össze az színdarabot, de előtte más kollégáival dolgozott együtt. A díszletet Beneiné Jobbágy Anita rajztanár készítette, de a színpad összeállítása miatt sok feladat várt az iskola karbantartójára is. A minőségi megszólalásról Czeglédi Béla technikus gondoskodott, s mellette az egyik nyolcadikas fiú közreműködött a hangkezelésben.
Ha már minden flottul működik, és zökkenőmentesek a próbák, a tanulók élvezik a szerepeket.
Nemcsak a bemutatott mű, hanem annak előkészítése is hosszadalmas. Enesén kicsit másként zajlik a szereplőválogatás, mint a profiknál, mert nem úgy kérik fel a színészeket, hanem ők maguk jelentkeznek. Minden diák megkapja az egyéniségéhez illő karaktert. Idén a főszerep hiteles bemutatására ketten is ajánlkoztak, és végül a nyolcadikas Bálint Dóra azonosulhatott Vitay Gina sorsával, mert ő jövőre már nem ebben az intézményben tanul. A főszereplő úgy volt képes  megtanulni a több mint kétszáz oldalas szövegét, hogy átmeneti könnyítést kapott a felelések alól. Dóra még persze nem tudhatja, hogy mit hoz számára a jövő, de a színészetet, mint hobbit szeretné folytatni. A felkészítő tanár a szórakoztatás mellett abban látja az előadás lényegét, hogy a történelmi háttér tanulmányozása és a szövegfeldolgozás tulajdonképpen egyfajta ismeretszerzés a diákok számára.

Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.