Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Időszerűen a 2014/2020-as pályázati lehetőségekről

Hogy ne érje felkészületlenül az érintetteket a 2014/2020-as európai uniós pályázati ciklus, a megyei kereskedelmi és iparkamara „Vállalkozói fórum” címmel szervezett találkozót többek között Csornán. Az időben megszerzett információ pótolhatatlan előnyökhöz juttatja a vállalkozókat.

Hajdu Elemér a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával régóta szoros kapcsolatot tart fenn, így örömmel tett eleget a felkérésnek, amely szerint az időszerű pályázati lehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket Csornán. Az EU-s pályázati tanácsadó szerint 2014 első negyedévében fognak megjelenni az első pályázati kiírások, majd feltartóztathatatlanul beindul a dömping. Ráadásul kivételes lehetőségek elé néznek a vállalkozások – tette hozzá az előadó.

A korábbi 14 helyett bevezetett 7 operatív program azt jelenti, hogy sűrűbb, koncentráltabb lesz a pályázatok rendszere. Az új pályázati ciklusban kb. 7 ezer 300 milliárd forint áll a rendelkezésre összesen, melynek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítható, tehát kétszer-háromszor annyi forrás fog jutni a gazdaságfejlesztésre, mint azt korábban történt. A szakemberek először hitetlenkedve fogadták az utóbbi arányszámot, de szerencsére a tervezetet azóta elfogadták, ami nagyon jó hír a vállalkozások számára. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 39,4 százaléka szintén jelentős részt képvisel, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TIOP) pedig a korábbi Regionális Operatív Programot hivatott kiváltani. Tehát az új hétéves ciklus újdonsága, hogy nem régiókban, hanem megyékben gondolkodik, és ennek megfelelően érvényesülnek a támogatások is.
De mi van a számok mögött? Prioritást fog élvezni a foglalkoztatás és az új munkahelyek létrehozása, valamint a meglévők megtartása, ami főleg a kis és közepes vállalkozásokat fogja érinteni.
Több mint tíz százalékos részt képvisel az Emberi Erőforrás- Fejlesztési Operatív Program (EFOP), mely külön címzett támogatás, és többek között a foglalkoztatás támogatását célozza meg. 15 százalék jutott a Környezeti és Energia Hatékonysági Operatív Programra (KEHOP). Az uniós pályázatok komoly elvárásokat fogalmaznak meg az indulókkal szemben, de az előadó szerint az egyén jól felfogott érdeke ugyanezt diktálja. Ilyen például  a megújuló energiák magasabb szintű hasznosítása, de mindenféle erőforrás igénybevételére ösztönöznek az egyes pályázatok a környezet- és természetvédelem szem előtt tartásával. Az Integrált Közlekedésfejlesztés Operatív Program (KOP) inkább nagyprojekteket jelent, de ez is érinti a vállakozókat, hiszen az autópályák és autóutak építése az ő munkájukat is megkönnyíti, ezenkívül az építkezéseken sok embert foglalkoztatnak. Az egész pályázati rendszer működtetését a Végrehajtási Koordinációs Operatív Program biztosítja. Az unió erre a hét évre 11 prioritást határozott meg. melynek összhangban kell lennie a hét operatív programmal. Hajdu Elemér szerint ennek a szabványosításnak köszönhető, hogy 60 százalék jut a gazdaságfejlesztésre. Hozzátette: aki a részletekre kíváncsi, megnézheti bővebben a kamara honlapján.
A tanácsadó kiemelte: A híradásokban, újságokban nemrég megjelent kiírások még a régi pályázati rendszerre vonatkoznak, mert folyamatban van maradék források elosztása.

Beküldés dátuma: 2014. 01. 27.

Kapcsolódó hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

További hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.