Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Időszaki kiállítás a csornai muzeális kiállítóhelyen

Orsó, rokka, motolla... aki nem tudja, hogy mire való, látogasson el a csornai múzeumba

A tárgyi emlékeket bemutató tárlat helyigénye az eltelt 40 esztendő alatt a tízszeresére nőtt. - Ebből is látszik, hogy milyen gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a csornai múzeum - vonta le a következtetést Kovács Tiborné népművelő. A múzeumi világnap alkalmából olyan válogatással kedveskedtek a vendégeknek, melyen a négy évtized alatt felhalmozott legszebb rábaközi emlékeket vonultatják fel. 
A múzeumpedagógus kiemelte: A háztáji gazdálkodás egykori tárgyi eszközei hangulatukban is visszaidézik a letűnk korok legszebb pillanatait, a parasztház kamráját bemutató gyűjteményben pedig Csornán és a közeli Dör községben készült fazekas termékek lettek kiállítva. A színpompás csornai viselet és kiegészítői jeles ünnepeinkre emlékeztetnek. A fehér- és aranyhímzéses menyecskekendő sokszor egy-egy borjú árával vetekedett. A tárlat igazi különlegessége az az 1832-ből fennmaradt szövőszék, melyet egy rábaközi takácsmester használt - hangzott a kedvcsináló tájékoztatóban. A padlások rejtett zugaiból előkerült, szúette, fából készült nádvágók a múzeum valóságos kincsei közé tartoznak. - Nagyon kérem, ha valakinek ilyen tárgy van a birtokában, és nincs rá szüksége, akkor a mi gyűjteményünk tárt karokkal, raktáraink nyitott polcokkal várják ezeket a szép holmikat - fogalmazott a népművelő.
A letűnt korok (18-20.századi)rábaközi tárgyi emlékeit bemutató “Magyarország jobbik részén születtem...”című időszaki kiállítás augusztus 30-áig látogatható keddtől szombatig, naponta 9.30-tól 15.30 óráig. Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.