Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Idén sem lesz könnyebb Rábatamásiban

2011 májusában lemondott Rábatamási polgármestere, ezért időközi választásokat írtak ki a településen. Molnár Norbert (független) helyett tavaly ősszel Spiteller László vette át a községvezetői teendőket, aki elsősorban a szennyvízprojekt miatt gondolta úgy, hogy a tettek mezejére lép. – Mérnök ember lévén itt olyan feladatokkal találkoztam, amelyekben kamatoztatni tudom szakértelmemet – fogalmazott a polgármester. A beruházások lebonyolításával foglalkozó szakember példaként említette részvételét a szanyi és a beledi térség szennyvízprojektjében, amikor a műszaki ellenőri feladatokat is ő látta el. Tisztában van vele, hogy a polgármesteri teendők ennél jóval többet jelentenek, hiszen működtetni kell az intézményeket. Legalább ilyen fontosak az emberek életére jelentős hatással  lévő civil szervezetek. Spiteller László örömmel számolt be a velük rövid idő alatt kialakított baráti kapcsolatáról. Elsőként említette a talán legnagyobb létszámú Jászai László Nyugdíjas Klubot, melynek tagjai aktívan részt vesznek a falu közösségi életében. Azon kívül, hogy gondozzák a millenniumi kettős kereszt és a Jászai Mari-emlékház környékét, számítani lehet rájuk a rendszeresen visszatérő programok szervezésében. A klubtagok az éppen aktuális szennyvízprojekttel kapcsolatos tájékoztatási feladatokat is magukra vállalták. A nőegyletbe kevesebben járnak, de ők is közhasznú feladatokat töltenek be, mellyel a falu épülését szolgálják. Sikerrel szervezték meg tavaly az egészségnapot, és idén ennél lényegesen nagyobb horderejű, “krumplifesztivál” címen meghirdetésre kerülő programmal készülnek. Utóbbit pályázati támogatásból szeretnék megvalósítani, de a polgármester úgy gondolja, hogy eredménytől függetlenül véghez viszik a találkozót. A Rábatamási Nők Egylete ezenkívül olyan egészséges életmódról szóló sorozatot tervez, melynek része lesz egy fogyiklub jellegű tevékenység is. A falu vezetője felkarolta a játszótér építésére vonatkozó elképzelésüket, ezért erre is pályázatot szeretnének benyújtani. A “Szívdobbanás Közalapítvány”elsősorban a falu működéséhez felajánlott támogatásokat gyűjti össze.
Tavaly az iskola körül kialakult, már-már hisztérikus hangulat sokat ártott a falunak. – Ki kell jelentenem: nagyon jó iskolánk van. Gondolom, nem sok településen van olyan intémény, ahol két nyelvet oktatnak, és ráadásul szakos tanárok – érvelt a polgármester a   Comenius- programban aktívan részt vevő iskola mellett. Az eseményekről egyébként televíziónk minden  alkalommal széles nyilvánosság előtt számolt be, amikor tudósítottunk a rábatamási diákok és pedagógusok minden megmozdulásáról. A 25 ezer példányban megjelenő Rábaközi Magazin 2009.december 2-i száma (”A Comenius csereprogram vendégei Rábatamásiban”)másfél oldalnyi terjedelemben foglalkozott a dél-wales-i és skót vendégek Magyarországra érkezésével. A 2010.július 14-én megjelent újságunkban a “Rábatamási iskolások berlini kirándulása”címmel pedig a “Gyere, játssz velünk!”programról tudósítottunk. A “Rábatamási iskolások wroclawi élményei”című cikkünkben a diákok őszi lengyelországi útjáról számoltunk be, a 2011.január 19-i Rábaköz Magazinban már a “Rábatamási osztrák testvériskolája gyűjtött a devecseri károsultak javára”címmel olvashattak tudósítást a bécsi testvériskola felajánlásáról. A polgármester elmondásából kiderül, hogy nincs vége a sornak, hiszen a rábatamási iskolások idén valószínűleg  Törökországba látogatnak. Spiteller László az iskolai témát summásan így zárta: A gazdálkodásunk minden nehézség ellenére stabilnak mondható, és ez így lesz az idei évben is. A rábatamási iskola várja a beíratkozó diákokat a következő, 2012/2013-as tanévre, és az alsóban nem összevont osztályokat terveznek.
Rábatamásinak minden nehézség ellenére sikerült talpon maradnia, a település nemrég választott vezetője pedig bízik a falu erejében. – Eddig sem volt könnyű, tehát nem lehet arról beszélni, hogy dúskálunk az anyagiakban, de rendkívül takarékosan gazdálkodtunk, és idén is így fogunk – reagált Spiteller László.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.