Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Horváth Tibor vállalkozói ankéton ismertette Fertőszentmiklós tavalyi eredményeit

Az elmúlt esztendőben takarékos üzemmódra kapcsolt a fertőszentmiklósi önkormányzat, melynek fontos feladata volt a fejlesztések végrehajtása. A kiemelt nagy beruházásokra nem került sor, mert várhatóan idén jelennek meg a 2014/2020-as európai uniós programozási időszak pályázati kiírásai, melyek nagy részét a településeknek is meg kell finanszíroznia.

Európát nem lehet egyik napról a másikra utolérni, és ahhoz, hogy tíz-tizenöt éves lemaradásunkat behozzuk, a fejekben is rendet kell tenni – hangsúlyozta Horváth Tibor. A polgármester szerint a helyben elért sikereket kisebb fajta csodaként tekinthetjük, és kis lépésekben is előbbre lehet jutni, s már az is eredmény, ha a vállalkozók egyik napról a másikra képesek többet tenni. A munkabírás és kreativitás viheti tovább a gazdasági fejlődést, aminek köszönhetően a hitelminősítők is pozitívabban állnak hazánk erőfeszítéseihez – hangzott a fertőszentmiklósi szabadidőközpontban megtartott vállalkozói ankéton.
Horváth Tibor polgármester ezután áttért a helyi jellegű témákra. A korábbi években apró, de biztató jeleket tapasztaltak a lakosság lélekszámára vonatkozóan, és a legújabb statisztikai adatok szerint a létszám meghaladta a 3800 főt. Szintén örvendetes, hogy a halálozások és születések száma megegyezik, amire Fertőszentmiklós újkori történetében sem volt eddig példa. Lehet, hogy az okokat csak a számmisztika képes feltárni, de a városvezető érdekességként megemlítette, hogy a páros években általában 20 százalékkal voltak magasabbak a születési számok tíz évre visszamenőleg. Az önkormányzat alapvető feladatai közé tartozik az iskola, az óvoda, az idősek otthona, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal működtetése, melynek a helyhatóság maradéktalanul megfelelt. Az egy csoporttal működő bölcsődében két éven belül nem terveznek bővítést, de amennyiben szükség lesz a helyek növelésére, az is megoldható lesz.
Az utóbbi időben a hivatali működésben is voltak változások: létrejöttek a járási és a kormányhivatalok, ami módosította a teendők elosztását is. Azóta ki lehet jelenteni, hogy a feladatok ellátásán nem esett csorba, minden megy a maga útján.
Már tavaly megkezdődött a bürokrácia csökkentését előtérbe helyező ASP (Application Service Provider) rendszerre való átállás, mely olyan új informatikai váltást jelent, amely néhány esztendőn belül végiggyűrűzik az egész önkormányzati struktúrán.
– Nagy titkot nem árulok el azzal, hogy 200 millió forintot tartalékoltunk a hamarosan kiírásra kerülő pályázati források finanszírozására – fogalmazott Horváth Tibor, majd rátért a tavalyi esztendő eredményeire. 2016-ban rendbe tették a Millenniumi kettős kereszt mögött lévő területet, a tűzoltószertár előtti térkövezést is megoldották. Nemrég megújult a fertőszentmiklósi honlap, mely dinamikusabb keresést tesz lehetővé. Rendben zajlik a helyi utak karbantartása és az önkormányzat által kínált ötvenöt építési telekből már csak tízen egynéhány maradt. Idén folytatódott az ún. Grabo épület belső felújítása, a gondozási központ melletti telek közművesítése pedig befejeződött, illetve mosó-szárító helyiséget épített az idősek otthonában. Az általános iskolában eszközbeszerzések történtek. Folyamatban van a területi térfigyelő kamerarendszer kiépítése.
A Fertőszentmiklóson működő civil szervezetek továbbra is a megszokott önkormányzati támogatásra számíthatnak, amely tavaly összesen 13 millió 600 ezer forintot jelentett.
A polgármester ismertette a településen működő, 37, 5 milliárd forint árbevételt produkáló vállalkozások számát: 27 részvénytársaság, 106 kft., 37 bt., 214 egyéni vállalkozó és őstermelő. Az iparűzési adóból 314 millió, gépjárműadóból 15 millió, kommunális adóból 3,5 millió, építményadóból 6 millió, talajterhelési adóból félmillió, idegenforgalmi adóból pedig 400 ezer forint bevétele lett az önkormányzatnak 2016-ban. Horváth Tibor szerint ahhoz, hogy a vállalkozások meg tudják tartani eddigi eredményeiket, évről évre többet kell teljesíteniük.

Beküldés dátuma: 2017. 03. 01.

Kapcsolódó hírek

  • Stabil működés és ambiciózus jövő Csornán

    – Olyan költségvetés került az asztalra, amely biztosítja a település működését és garantálja a fejlődést – állapította meg Csorna város idei büdzséjéről Major András.

További hírek