Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hóhelyzet után a belediek

A meteorológia előre jelezte a hóvihart, de annak intenzitását még csak nem is gyanították az emberek. A legtöbben abban reménykedtek, hogy mire hazánk területére ér az ítéletidő, talán szelídül valamennyit. Nem így történt. Beledben március 14-én tartották az 1848/49-es szabadságharc és forradalom tiszteletére rendezett ünnepséget, melyen érthető módon kevesen jelentek meg. Tompáné Balogh Mária megsejtve a vészhelyzetet, vidéki kollégáit még időben elküldte, és maga is szerencsésen hazaérkezett.  A polgármestert este kilenckor értesítették telefonon, hogy  riasztani kell a katasztrófavédelmet. Az első hóban rekedt emberek a ciráki kereszteződés fogságába estek, ezért idén harmadszor is megnyitották a beledi melegedőt. Szinte azonnal  beindult a gépezet, és volt, aki a zuhany alól ugrott ki a segítséget kérő szóra. Meleg teát főztek és takarókat osztottak a családsegítő szolgálat, valamint a művelődési ház dolgozói. 
Tompáné Balogh Mária szerint nem érdemes általánosítani, mert mindegyik rendkívüli helyzetnek megvan a maga sajátossága: a mostani hosszú hétvége miatt többen wellnessre indultak, melynek első állomása akaratukon kívül Beled lett, és az itteni üzemek dolgozói is szerettek volna hazaérni. A helyiek egész éjjel talpon voltak, hogy ellássák a pórul járt nyolcvan-nyolcvanöt „hívatlan” vendéget. Az este kilenc körül érkezett családokat vendégszobákban helyezték el, a többieknek pedig a művelődési ház erre kijelölt melegedőjében jutott szállás. Beled polgármesterét éjjel fél egykor hívták fel a rendőrök, hogy egyelőre nincs mit tenni, meg kell várni a reggelt. Alig fél óra múlva a győri katasztrófavédelemtől értesítették: buszra lenne szükség a további hófal között kintrekedtek megsegítésére, akiknek szorult helyzetéről eddig nem volt tudomásuk. Éjjel kettőkor a téesz erőgépével jutottak az elzárt szakaszhoz, és fél hatra hozták be a szerencsétleneket. Március 15-én ebéd előtt aztán mindenki épen, egészségesen útra kelt, de hogy meddig jutottak, arról már nem érkezett hír a városba. A belediek ezt követően nyugodtan töltötték a hétvége hátralévő részét.
Tompáné Balogh Mária levonta az eset tanulságát: az emberek nehezen fogják fel, hogy milyen drámai helyzetbe kerülhetnek, és a figyelmeztetések ellenére autóba ülnek. Ha lesz legközelebb (bár ne legyen!), remélhetőleg emlékeznek a mostani nehézségekre, és inkább otthon várják ki a vihar elmúltát.
Beküldés dátuma: 2013. 03. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.