Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hódvárak az edvei Rába-paron

A hatvan éve Edvén élő Halász Lajos korábban nem tapasztalt hasonlót a környéken, de egyik tóparti sétáján felfigyelt a gyanús nyomokra. Idén  januárban pillantotta meg először a nagyméretű rágcsálót, és mindössze még egyszer sikerült kifürkésznie a rejtőzködő állatot. Hogy hány tagú a hódcsalád, az a találkozás alkalmával nem derült ki, mert mindig csak egy példány jött elő, de valószínű, többen alkotják a famíliát.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park megkezdte a hódok visszatelepítését a Hanságba, és további területeken is megjelennek - szögezte le Imre László. Edve polgármestere szerint húsz évvel korábban ez elképzelhetetlen lett volna, mert intenzív munkavégzés folyt a térségben, és a haszonállatokat is rendszeresen legeltették. Manapság a környék maga a nyugalom szigete, így megkedvelte a helyet a félős állat. Nagyon nehéz megfigyelni a hódokat, mert túlzottan óvatosak, ezért csupán annak sikerül lefülelnie, aki gyakran járja a természetet. Imre László a rágcsálók megjelenéséről annyit mondott, hogy visszaállt a Rábánál az eredeti állapot. A helyi vezető szerint közel 150 éves az a tölgyfa, amelyet régen mércének használtak az emberek, mert ha addig ért a víz, tudták, hogy hamarosan elárasztja a környéket. A polgármester régi öregektől hallotta a történetet az óriási méretű, vízparti fűzfákról, melyek odújában több betyár is meghúzhatta magát egy időben. A természetkedvelőknek sokáig a Rába volt a mindene.

Beküldés dátuma: 2011. 04. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.