Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hódvárak az edvei Rába-paron

A hatvan éve Edvén élő Halász Lajos korábban nem tapasztalt hasonlót a környéken, de egyik tóparti sétáján felfigyelt a gyanús nyomokra. Idén  januárban pillantotta meg először a nagyméretű rágcsálót, és mindössze még egyszer sikerült kifürkésznie a rejtőzködő állatot. Hogy hány tagú a hódcsalád, az a találkozás alkalmával nem derült ki, mert mindig csak egy példány jött elő, de valószínű, többen alkotják a famíliát.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park megkezdte a hódok visszatelepítését a Hanságba, és további területeken is megjelennek - szögezte le Imre László. Edve polgármestere szerint húsz évvel korábban ez elképzelhetetlen lett volna, mert intenzív munkavégzés folyt a térségben, és a haszonállatokat is rendszeresen legeltették. Manapság a környék maga a nyugalom szigete, így megkedvelte a helyet a félős állat. Nagyon nehéz megfigyelni a hódokat, mert túlzottan óvatosak, ezért csupán annak sikerül lefülelnie, aki gyakran járja a természetet. Imre László a rágcsálók megjelenéséről annyit mondott, hogy visszaállt a Rábánál az eredeti állapot. A helyi vezető szerint közel 150 éves az a tölgyfa, amelyet régen mércének használtak az emberek, mert ha addig ért a víz, tudták, hogy hamarosan elárasztja a környéket. A polgármester régi öregektől hallotta a történetet az óriási méretű, vízparti fűzfákról, melyek odújában több betyár is meghúzhatta magát egy időben. A természetkedvelőknek sokáig a Rába volt a mindene.

Beküldés dátuma: 2011. 04. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.