Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hétköznapi hősöket köszöntöttek Kapuváron

Az emberek biztonsága három pillérre épül: az államra és polgáraira, valamint a szervezett katasztrófavédelemre. Utóbbiba integrálták  2012.január 1-jén a tűzoltóságokat. Az új jogszabályok értelmében “ köteles szolgálatba”állíthatók azok, akik olyan speciális szaktudással vagy eszközökkel rendelkeznek, amelyekkel baj esetén bevethetőek. Az Országos Bevetés-irányítási Terv a rendvédelmi szervek, a vámhatóság és a honvédség új működési mechanizmusát szinkronizálja, így az árvíz elleni védekezést. Civil egyesületek bevonásával önkéntes mentőszervezetek létrehozását is tervezik, de az országban  már legalább tíz ilyen egység működik – hangzott a rendezvényen.

Az önzetlenül segíteni akaró emberek a múltban többször bebizonyították, hogy az állampolgárok számíthatnak rájuk.
Kapuváron kívül a megyében még három helyen tette le az esküt az a több száz polgári védelmi és önkéntes személy, akik nélkül nem lehet kerek egésznek tekinteni a katasztrófavédelmet. Az érintettek a mozgósítási gyakorlat keretében helyszínbejárást tartottak, mely azt a célt szolgálta, hogy az egységek kipróbálják magukat. Az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetekben országosan 102 ezer személlyel számolnak katasztrófaveszély idején, a mentőszervezetek pedig 1.100 fővel állnak a rendelkezésre. Ezenkívül hatvannál is több alapítványt,  egyesületet és kiemelten közhasznúként működő mentőszervezetet tartanak nyilván, akik kutyás kereső, barlangi-, vízi-, búvár- és légimentő, magasból, valamint mélyből mentő, továbbá műszaki és városi kutatómentő szakemberekkel rendelkeznek.

Az önkéntesek nem tartoznak a hivatásos egyenruhás állományhoz, de a kiképzéseken részt vett segítők vészhelyzet esetén is tudják, hogy mit kell tenniük.
Hámori György szerint kiemelt tisztelet jár azoknak az embertársainknak, akik mindennapi munkájuk mellett képesek tenni a társadalomért. Kapuvár polgármestere kiemelte: egészen addig nem vesszük őket elég komolyan, amíg bajba nem kerülünk, de akkor viszont igen jól jön a jelenlétük. Az ünnepélyes keretek közt letett esküről a városvezetőnek az a véleménye, hogy tovább erősíti az önkéntesek elhivatottságát.

Magyarország biztonsága érdekében végzett kiemelkedő polgári védelmi szolgálata ellátásáért a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerő oklevéllel jutalmazta Nagy Attilánét, a beledi polgármesteri hivatal műszaki ügyintézőjét; Takácsné Szakács Ilonát, a vöröskereszt területi szervezetének megbízott vezetőjét; Farkas Róbertet, a szili általános iskola tanárát; Márkus Imrét, a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét; valamint Élő Józsefet, a bősárkányi polgármesteri hivatal igazgatási csoportvezetőjét.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.