Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hétköznapi hősöket köszöntöttek Kapuváron

Az emberek biztonsága három pillérre épül: az államra és polgáraira, valamint a szervezett katasztrófavédelemre. Utóbbiba integrálták  2012.január 1-jén a tűzoltóságokat. Az új jogszabályok értelmében “ köteles szolgálatba”állíthatók azok, akik olyan speciális szaktudással vagy eszközökkel rendelkeznek, amelyekkel baj esetén bevethetőek. Az Országos Bevetés-irányítási Terv a rendvédelmi szervek, a vámhatóság és a honvédség új működési mechanizmusát szinkronizálja, így az árvíz elleni védekezést. Civil egyesületek bevonásával önkéntes mentőszervezetek létrehozását is tervezik, de az országban  már legalább tíz ilyen egység működik – hangzott a rendezvényen.

Az önzetlenül segíteni akaró emberek a múltban többször bebizonyították, hogy az állampolgárok számíthatnak rájuk.
Kapuváron kívül a megyében még három helyen tette le az esküt az a több száz polgári védelmi és önkéntes személy, akik nélkül nem lehet kerek egésznek tekinteni a katasztrófavédelmet. Az érintettek a mozgósítási gyakorlat keretében helyszínbejárást tartottak, mely azt a célt szolgálta, hogy az egységek kipróbálják magukat. Az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetekben országosan 102 ezer személlyel számolnak katasztrófaveszély idején, a mentőszervezetek pedig 1.100 fővel állnak a rendelkezésre. Ezenkívül hatvannál is több alapítványt,  egyesületet és kiemelten közhasznúként működő mentőszervezetet tartanak nyilván, akik kutyás kereső, barlangi-, vízi-, búvár- és légimentő, magasból, valamint mélyből mentő, továbbá műszaki és városi kutatómentő szakemberekkel rendelkeznek.

Az önkéntesek nem tartoznak a hivatásos egyenruhás állományhoz, de a kiképzéseken részt vett segítők vészhelyzet esetén is tudják, hogy mit kell tenniük.
Hámori György szerint kiemelt tisztelet jár azoknak az embertársainknak, akik mindennapi munkájuk mellett képesek tenni a társadalomért. Kapuvár polgármestere kiemelte: egészen addig nem vesszük őket elég komolyan, amíg bajba nem kerülünk, de akkor viszont igen jól jön a jelenlétük. Az ünnepélyes keretek közt letett esküről a városvezetőnek az a véleménye, hogy tovább erősíti az önkéntesek elhivatottságát.

Magyarország biztonsága érdekében végzett kiemelkedő polgári védelmi szolgálata ellátásáért a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerő oklevéllel jutalmazta Nagy Attilánét, a beledi polgármesteri hivatal műszaki ügyintézőjét; Takácsné Szakács Ilonát, a vöröskereszt területi szervezetének megbízott vezetőjét; Farkas Róbertet, a szili általános iskola tanárát; Márkus Imrét, a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét; valamint Élő Józsefet, a bősárkányi polgármesteri hivatal igazgatási csoportvezetőjét.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.