Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Helyi alkotók kiállítása nyílt Beledben

Beledben hagyománnyá vált, hogy a kézimunka szakkörök szokásos éves tárlata mellettt a helyi és környékbeli művészek alkotásait is kiállítják a pünkösdi fesztivál alkalmával. A művelődési ház bemutatóján a műfajok sokszínűsége miatt mindenki megtalálta a neki tetsző alkotásokat.

A művészet a kiállítóknak és a tárlatlátogatóknak egyaránt nagy élményt jelent. – Komoly gondolatok, üzenetek átadására és közvetítésére képes a művészet minden ága – köszöntötte Bertha Zoltán a 16. alkalommal megrendezésre kerülő beledi pünkösdi fesztivál kiállítás megnyitóján részt vevő közönséget. Beled alpolgármestere ezt követően bemutatta a tárlaton kiállító alkotókat: dr. Némethné Takács Ildikó és Papp Márta Ilona festőművészt, Molnár István természetfotóst, Bödecs Péter régiséggyűjtőt, a Beledi Hímzőkör részéről Gombás Lászlónét, valamint Horváth Jenőnét, az Ügyes kezek szakkör tagjainak képviseletében.

A beledi származású dr. Némethné Takács Ildikót, valamint a településen élő hozzátartozóit jól ismerik a helyiek. Az alkotónak nem kell külön elmagyarázni, hogy mit jelent a Linkó, a kettős malom, a gyárgödör, hiszen érzelem- és gondolatvilága egyaránt ideköti. Természetszeretete szintén erről a vidékről táplálkozik, mely visszaköszön festményein is. A realista szemléletű alkotó első kiállítása 2005-ben Belgiumban volt, és hazatérése után is folytatta az alkotótevékenységet. Képeit több alkalommal bemutatta Budapesten, Szentendrén, később Pákozdon és Gödöllőn, szülővárosában pedig 2008-ban állította ki műveit.

– Papp Márta Ilona alkotásait átitatja a művész szelleme és világnézete, melyhez nem kevés tehetség társul – mondta Bertha Zoltán, hozzátérve: a művész 12 évvel ezelőtt kezdett festeni, amit úgy él meg, mint egy ajándékot a Mindenhatótól. Az alkotást olyan lélekemelő lehetőségnek tekinti, mely szebbé varázsolja a mindennapokat. A festést nem önmagáért való tevékenységnek tekinti, hanem örömet, nyugalmat adó alkotófolyamatnak és hasonló élményt a szerzőnek. A vonyarcvashegyi Balaton Art Alkotóközösség és a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor tagja neves mesterektől tanult.

Molnár István, a beledi fotószakkör vezetője évek óta csodálatos természetképeivel kápráztatja el a művészetekre nyitott közönséget. Munkáit számtalan kiállításon díjazták, majd némi szünet után ismét kézbe vette a fényképezőgépet. 2010-es nemzetközi fotópályázat nyertesét a természetszeretet motiválja. Mély mondanivalót hordozó képei nem csupán szépek, hanem arra intik az embert, hogy szüntesse be természetkárosító tevékenységét.

Bödecs Péter régi papírpénzeit hozta el a kiállításra. A gyűjteményben igazi ritkaságok is fellelhetők. Szenvedélyét az otthon talált régi bankjegyek indították el, melyek felkeltették a figyelmét. – A hobbi az évek elteltével annyira magával ragadta a beledi fiatalembert, hogy szenvedélyes gyűjtővé vált – fogalmazott az alpolgármester. A vásárok és numizmatikai kiállítások rendszeres látogatója birtokában lévő legrégebbi címlet egy 1945-ben kiállított 1 millió pengős bankjegy. Kedvence a régi, Ady Endrét ábrázoló 500-as papírpénz, melynek külleme nem sokat változott az évek során.

A múlt század elején még úgy gondolták, a lányoknak meg kell ismerni a kézimunkázást, ami egyet jelentett a ruházat díszítésével. A falusi, népi viseletek visszaszorulásával elsősorban a lakásdíszeken jelent meg. Az elmúlt években a korábbinál sokkal változatosabb technikák és formavilág fejlődött ki – hangzott a kiállításmegnyitón. Beledben több mint ötven éve működik a hímzőkör. Az ügyes kezű asszonyok a hagyományos mellett a modern mintákat is kipróbálják. Szép eredményeik vannak, munkáikat az országos kiállításokon is elismerték. Az Ügyes kezek szakkör ötéves múltra tekint vissza, de már ők is szerepeltek a kiállításokon. Horgolásaikkal, ötletes munkájukkal sok örömet szereznek a közönségnek.

Beküldés dátuma: 2019. 07. 02.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés