Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hatnapos intenzív népi muzsika

A hatodik alkalommal megrendezett Szárazfa-tábor szervezői azzal a céllal hirdetik meg már több éve a programot, hogy az ország különböző területéről érkező zenészek a hagyományos vonós népi dallamokat gyakorolják oktatóik segítségével. Idén kevesebben jelentkeztek az egyhetes intenzív „tanfolyamra”, de a közel negyven muzsikus közt voltak kezdők és haladók. A táborzáró koncerten olyan széki dallamokat is megszólaltattak, amelyeket a zenekari tagok közül néhányan most játszották először, a somogyi blokkban pedig valamennyi muzsikus kivette a részét.

A bőgőn, csellón és ütőgardon játszó Földesi János énekével is segíti a társaságot. A feleségével, Rózsával több mint húsz éve oktató zenész Szombathelyen és Csornán rendezi meg a nyári tábort, melynek meghatározó szereplője a 14. Országos Népzenei Minősítőn arany minősítést szerzett csornai Tulipánt Népzenei Együttes. A fiatal zenészekből álló csapat havonta  táncházat rendez a néptánciskolában, ahol a pergő ritmusok mellett mindig felelevenítenek valamilyen helyi hagyományt.

A Szárazfa táborzáró koncertjén dr. Turi György is jól szórakozott, hisz nagy híve a ma is élő népzenének. A rendezvényen magánemberként megjelenő, korábban inkább a cigány muzsikát kedvelő polgármestert fiai annyira „megfertőzték” a népies rigmusokkal, hogy feleségével együtt ezen az estén is maradandó élményeket szereztek.

Tudós Tamásnak, a csornai Tulipánt Népzenei Együttes vezetőjének nincs tudomása a Szárazfához hasonló népzenei táborról a környéken, melynek résztvevői közül a legtöbben vonós népzenészek (hegedű, brácsa, bőgő a fő hangszerek), de idén tíz-tizenkét citerás is bekapcsolódott a közös muzsikálásba. Az állandó, évről évre visszatérő tagok mellett mindig akadnak újoncok is. A kezdők az egyszerűbb somogyi és rábaközi talpalávalót szólaltatták meg, a haladók pedig idén megismerkedhettek  az erdélyi mezőségi dallamokkal, a bonchidai zene viszont egyenesen ínyencségnek számít a táncházmozgalomban. Tudós Tamás a jövőről kifejtette: lehetőségeik függvényében szeretnék bővíteni a tábort, esetleg több tánccal kiegészítve.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.