Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hatnapos intenzív népi muzsika

A hatodik alkalommal megrendezett Szárazfa-tábor szervezői azzal a céllal hirdetik meg már több éve a programot, hogy az ország különböző területéről érkező zenészek a hagyományos vonós népi dallamokat gyakorolják oktatóik segítségével. Idén kevesebben jelentkeztek az egyhetes intenzív „tanfolyamra”, de a közel negyven muzsikus közt voltak kezdők és haladók. A táborzáró koncerten olyan széki dallamokat is megszólaltattak, amelyeket a zenekari tagok közül néhányan most játszották először, a somogyi blokkban pedig valamennyi muzsikus kivette a részét.

A bőgőn, csellón és ütőgardon játszó Földesi János énekével is segíti a társaságot. A feleségével, Rózsával több mint húsz éve oktató zenész Szombathelyen és Csornán rendezi meg a nyári tábort, melynek meghatározó szereplője a 14. Országos Népzenei Minősítőn arany minősítést szerzett csornai Tulipánt Népzenei Együttes. A fiatal zenészekből álló csapat havonta  táncházat rendez a néptánciskolában, ahol a pergő ritmusok mellett mindig felelevenítenek valamilyen helyi hagyományt.

A Szárazfa táborzáró koncertjén dr. Turi György is jól szórakozott, hisz nagy híve a ma is élő népzenének. A rendezvényen magánemberként megjelenő, korábban inkább a cigány muzsikát kedvelő polgármestert fiai annyira „megfertőzték” a népies rigmusokkal, hogy feleségével együtt ezen az estén is maradandó élményeket szereztek.

Tudós Tamásnak, a csornai Tulipánt Népzenei Együttes vezetőjének nincs tudomása a Szárazfához hasonló népzenei táborról a környéken, melynek résztvevői közül a legtöbben vonós népzenészek (hegedű, brácsa, bőgő a fő hangszerek), de idén tíz-tizenkét citerás is bekapcsolódott a közös muzsikálásba. Az állandó, évről évre visszatérő tagok mellett mindig akadnak újoncok is. A kezdők az egyszerűbb somogyi és rábaközi talpalávalót szólaltatták meg, a haladók pedig idén megismerkedhettek  az erdélyi mezőségi dallamokkal, a bonchidai zene viszont egyenesen ínyencségnek számít a táncházmozgalomban. Tudós Tamás a jövőről kifejtette: lehetőségeik függvényében szeretnék bővíteni a tábort, esetleg több tánccal kiegészítve.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.