Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Harmincéves a Fabula együttes

Az 1981-ben alakult Fabula együttesben eleinte kevesebben zenéltek, mert három- öttagú volt a csapat, de a 30. születésnapi koncerten azok is részt vettek, akik ma már csak alkalmanként lépnek fel az együttessel.Bódai Gyulát a Fabula alapító tagjaként köszönthettük, ezért vele inkább az indulás éveiről beszélgettünk. A csapatból azóta kilépett, de a jubileum kedvéért visszatért zenész elmondta: furulyán és klarinéton játszott, Varga Jenő és Hámori György (Kapuvár jelenlegi polgármestere) pedig gitározott. 1981-ben az akkori 3-as számú általános iskola nevelői szobájában hirtelen arra az elhatározásra jutottak, hogy létrehozzák az együttest. Első nyilvános bemutatkozásuk az úttörőházban tartott karácsonyi ünnepségen volt.
A jelenleg is aktív tag, Varga Jenő főiskolás korában került szorosabb kapcsolatba a verses zenével. Barátaival nem dédelgettek nagy terveket, csupán élvezték a közös muzsikálást, csak miután sorra kapták a felkéréseket, gondolták komolyabban a zenekar jövőjét. Hámori György távozása után keresték meg a zeneszerzőként is tevékenykedő Baranyai László gitárost, aki elmondta, hogy ezt követően  döntöttek úgy, áttérnek a populárisabb műfajra, mert a beat hangzást jobban élvezik a gyerekek. Nemsokára két hölgy színesítette a fiúcsapatot: Pászli Éva és Lukovics Györgyi, akik mindketten zenetanárként dolgoztak a városban.
Turbók Attila a ‘80-as évek közepén csatlakozott a zenekarhoz, s jelenleg is ütősként teszi hasznossá magát, de néha  hangszálait is próbára teszi. A vendéglátós világban “edzett” dobos a Fabulával kiéli zenei hajlamait. Társaival együtt sok kellemes emléket őriz a múltból, beleértve a próbák sajátos hangulatát és a nyilvános fellépéseket.
Az agyagosszergényi Goczen Rolandot egy hónapja kérték fel a többiek, hogy erősítse az együttest, de ezt megelőzően a mulatós műfajban próbálta ki magát. Az élő zenét kedvelő fiatalember szívesen muzsikál a gyerek közönségnek. Az énekes-basszusgitáros ha épp nem a húrokat pengeti, akkor elektromos hálózatok szerelésével foglalkozik.
Az informatikus mérnök szakon végzett és jelenleg Pécelen élő Kálló Kamill tiszteletbeli kapuvárinak tekinti magát. Mi köze a Fabulához? Az alkalmi formációban időnként felbukkanó hangszeres 1980-as évek közepén csatlakozott a csapathoz. Hat éves kora óta zenél: tíz esztendőn át csellózott, majd autodidakta módon átszoktatta magát a billentyűkre. Jól emlékszik a zenekar húszéves jubileumi koncertjére, mely mély nyomot hagyott benne.
Az értékek közvetítésére és a gyerekek szórakoztatására szerveződött Fabula három eltérő stílusú zenével lép fel a nagyközönség előtt: Az egyik a kalákás, népzenei vonulat, a másikban rockos, countrys dallamok is megszólalnak, de mindkettő közös jellemzője, hogy a gyerekekhez szól. Harmadikként pedig a felnőtteknek szánt irodalmi estekre készülnek, ahol komolyabb verseket adnak elő zenei körettel. A kapuvári együttes közelebbi, húsvéti tervei közt szerepel, hogy elkészítik Csukás István Sün Balázs című kötetének albumát, távolabbra tekintve pedig - előrelátók lévén - már most megbeszélik a következő tíz esztendő forgatókönyvét.
Beküldés dátuma: 2012. 01. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.