Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Harmadik levendula nap Csornán

Fazakas Zoltán Márton szerint természetes dolog, hogy a lenvedula megterem az apátság környékén. A tudományos és népi gyógyászat egyaránt elismeri a növény egészségre gyakorolt hatásait, de még ennél is nagyobb csoda talán az, hogy összehozza az embereket – jegyezte meg a premontrei apát a harmadik alkalommal megrendezett csornai levendula nap alkalmával.

A hagyomány, művészet és kultúra szellemében állították össze az idei Levendula nap programját – mondta Ángyán Csilla, az Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület elnöke –, mely az egyesület alkotóinak közös kiállítás megnyitójával kezdődött. Szalontay Judit őszinte örömét fejezte ki, hogy az egyesület pártfogásába vette a Rábaköz gazdag archaikus népművészeti hagyományait. A muzeológus az alkotók életrajzi adatainak ismertetése után Haszonits Dóra keramikus, a Népművészet Ifjú Mestere címmel elismert Horváthné Kovács Katalin hímző, valamint a különleges papírcsík technikát alkalmazó Fábiánné Domán Hermina szakmai pályafutásáról beszélt.
A megnyitó beszédeket Rosta Géza interaktív gyermekműsora követte. A csornai gyermekkönyvtár Papírszínház bemutatójával kedveskedett a kisebbeknek. Levetítették azt a „Szerzetesnek álltam” című dokumentumfilmet is, melyet a levendula fesztiválnak helyet adó csornai premontrei apátság területén készített az alkotóstáb. A Kislaptáros zenekar előadása után a Délibáb Bécsi Magyar Táncegyüttes műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A Majdnem Ugyanaz zenekar muzsikája könnyed szórakozást ígért a jelenlévőknek, majd a 60. évfordulóját ünneplő Bárdos Kórus koncertje szólalt meg az apátsági templomban.
A rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozások, hagyományőrző játékok várták a kicsiket és a nagyokat. A levendulás finomságok kóstolója mellett lehetőség nyílt a kézműves termékek vásárlására, valamint bárki beszerezhette a helyszínen a sokak érdeklődésére számot tartó „Premorzsák” című kiadványt és a „Rábaközi életfa” kifestő és foglalkoztató füzetet.

Beküldés dátuma: 2019. 07. 11.

Kapcsolódó hírek

  • Ünnepi megemlékezés Csornán

    Csorna város önkormányzata Petőfi Sándor emlékművénél tartott ünnepi megemlékezést az 1848/49-es szabadságharc 176.

További hírek

Hirdetés