Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hagyományok napja Enesén

Mesterházy József polgármester tájékoztatásul elmondta, hogy Bakay Kornél professzor előadásában a magyarok eredetével foglalkozott. Az iskola, illetve a kultúrház udvarán folytatódó hagyományok napja fő gerincét idén is a néptáncosok előadása adta. A helyiek a kónyiakkal együtt perdültek-fordultak a színpadon, tárogatón játszott Vesztergám Miklós, de előtte még a Muzsikás együttes és a dudások szórakoztatták a közönséget. Akinek úgy hozta a kedve, rophatta a  moldvai táncházban, és igencsak parázsos hangulatot teremtett a dunaszegi Rezeda Népzenei Együttes. A nyugdíjasklub tagjai nagyanyáink ételeivel járultak hozzá a megjelentek jó kedélyállapotához. A falu vezetője jelezte, hogy nagyon rövid idő alatt elkapkodták a süteményeket, de hasonló népszerűségnek örvendett a pacalpörkölt és a babgulyás a kevésbé édesszájúak körében. Mindezek mellett kovács, fazekas, gyöngyfűző, perecsütő mutatta be mesterségbeli tudását.
- Sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, hagyományainkat ápolni kell, hiszen az a nemzet, amely gyökerek nélkül próbál élni, annak jóval kisebbek a fennmaradási  esélyei - érvelt Mesterházy József - majd így folytatta: legalább évente egy alkalommal kapjon a faluban kiemelt figyelmet mindez. A polgármester arról a nemrég felvetődött, megfontolásra érdemes ötletről is beszélt, amely szerint akár az évszakokhoz is köthetnék a jövőben a hagyományok napját.

Beküldés dátuma: 2010. 07. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.