Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ha indokolt, szirénával és kék színű villogóval érkezik a segítség

A csornai orvosi ügyelet jelenlegi formáját 2003-ban kezdték el szervezni, mert a korábbi struktúra nem felelt meg a jogszabályoknak. Jobb és gyorsabb ellátást reméltek egy központi helyre kijelölt ügyelet révén, ahol biztosítják a technikai és személyi állományt. 2004-ben már így látták el a sürgős és munkaidőn túli feladatokat, majd a Csorna környéki települések szakemberei után a város orvosai is csatlakoztak az ügyeleti munkához. – Nagyon sokat köszönhetünk az akkori kórházi vezetésnek, dr. Krizmanich Máriának és a gazdasági részlegnek, akik a rendelkezésünkre bocsájtottak egy helyiséget.  Ez ugyan leromlott állapotban volt, de viszonylag centrális helyen, és legalább a kórház szomszédságába kerültünk – mondta dr. Balázs Mihály. Időközben pályázati pénzből megépült a csornai egészségház, mely már minden igényt kielégít. Az orvos szerint országos viszonylatban is a legjobbak közé tartoznak a rendelő, és hozzá csatolt szociális helyiségek. A térség ügyeleti rendjének gazdasági és  technikai hátterét a bősárkányi polgármesteri hivatal biztosítja, mint a környező településeket összefogó önkormányzat. Pályázati forrásból vásárolták azt a Suzuki gépjárművet, mellyel házhoz mennek az ügyeletesek.
A szakmai vezető jelezte, hogy néha súlyos, életveszélyes állapotú beteghez, belgyógyászati rosszullétekhez hívják őket, de a lázas esetek a leggyakoribbak. Hamarabb hívják őket telefonon, ha gyerekekről van szó. – Természetesen minden picinek látszó baj mögött is lehet komoly probléma, ezért érthető a szülők aggodalma – mondta dr. Balázs Mihály. Hozzátette: A három-négy napig tartó emelkedett testhőmérséklet miatt sem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, hiszen ha az nem extrém magas, a rutinos szülők is meg tudják adni a segítséget. A lázcsillapítás nem igazán az ügyeletesek feladata. A legtöbb megkeresés a hét végén érkezik, ezért jó lenne duplázni a gyógyítók számát. Az orvosok tevékenysége alkalmanként kiegészül a baleseti sérülések ellátásával és rendőri megkeresésekkel is, ezenkívül szerencsére ritkán, de van olyan, amikor már csak a halál beálltát tudják megállapítani.
Az orvosnak is jár a szabadidő, de az ügyelet létrehozását az indokolja, hogy a munkaidő lejártával is szükség van egy olyan szervezetre, amely mindig igénybe vehető. A csornai vidéki háziorvosi ügyelethez huszonhárom körzetben kb.negyvenezer ember tartozik. A szabályok szerint minden egyes orvosnak kötelező részt venni a szolgálatban, de néhányan közülük azt is vállalják, hogy leveszik a gondot társaik válláról. – Kezdetben viszonylag tűrhető finanszírozásunk volt, de azt hiszem, nem árulok el titkot, hiszen ezt mindenki tudja Magyarországon, hogy legalább hat éve nem változtattak a javadalmazásunkon – mondta az orvos. Az ügyeletet ellátó személyzet egyre nagyobb aggályokkal néz a jövő elé, mert ha minden így marad, egyszer csak meg fog szűnni a rezidensek és a segédek hajlandósága. Sokszor felmerült az önkormányzatok részéről is, hogy a létszámot emelni kellene, hiszen az adott szolgálatban egy orvos, egy ápoló és egy gépkocsivezető tartózkodik, a második orvos beállításának viszont anyagi akadályai vannak. A feladatokat rangsorolni kell, így elsőbbséget élveznek a sürgős esetek, melyek nem a páciens megítélése szerint minősülnek ennek, hanem, hogy objektív, életet veszélyeztető természetűek. Ilyenkor sincs fennakadás, mert az ügyeleteseknek jó a viszonya a mentőszolgálattal, akik átveszik a halaszthatatlan feladatokat. Ha a jármű épp úton van, akkor Győrből érkezik a segítség.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.