Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Gyopáros Alpár az új alkotmányról mondta el véleményét

A rendszerváltozás idején folytatott kerekasztal tárgyalások politikai szereplői is még az 1949.évi XX.törvényből eredeztették ideiglenes alkotmányukat. Legalább húsz éve várja az ország, hogy új alkotmánya legyen - jelentette ki Gyopáros Alpár. Eddig azért nem tudták kivitelezni, mert a parlamenti képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. Korábban mindössze két cikluson át  rendelkezett ezzel a többséggel egy-egy koalíció, viszont hiányzott a partnerek  közötti bizalom, amely lehetővé tett volna ekkora horderejű változtatást. Az országgyűlési képviselő szerint a szocialisták háza tájáról kiszivárogtatott véleményekkel ellentétben nem kevés az alkotmányozásra fordított tíz hónap, mert ez az időszak csupán a jogi keretet jelentette, de a gyakorlatban már két évtizede formálódott az alaptörvény, hiszen minden parlamenti erő megfogalmazta változtatási célját, sőt, egyik-másik kormány még alkotmánytervezettel is rendelkezett. - A szocialisták bármennyire tagadják és szégyenlik, a Gyurcsány-kormány rendelkezett ilyennel. Az már inkább röstellni való, hogy ennek ellenére nem vettek részt az alkotmányozási munkában, és amíg a Parlament dolgozott, ők az országot járták  - fogalmazott a képviselő.
Gyopáros Alpár ezután az új alaptörvény szimbolikus és gyakorlati elemeiről beszélt. A jelképek közt található a címer, a zászló, vagy az olyan mondatok, mint a Magyarország pénzneme a forint stb. A határon túl élő honfitársainkkal való összetartozás már nem csak szimbolikus dolog, hanem minden következményével együtt adottak a jogi feltételek is. Az államadósság-korlátot azért rögzítették az alaptörvényben, mert nem szeretnék, ha az elmúlt nyolc évre jellemző mértékű lenne a tartozás, mely az egész Európai Unió legnagyobb ellenfele. Az államadósság csak rendkívül indokolt esetben növelhető, a cél azonban az, hogy a GDP 50 százaléka alá csökkenjen. - 2010-ben, amikor az Orbán-kormány megalakult, a szocialistáktól örökölt államadósság a bruttó hazai termék több mint 80 százaléka volt - jegyezte meg Gyopáros Alpár. Hozzátűzte: amikor külföldi hitelt veszünk fel, akkor nemcsak mi, hanem majd a gyermekeink és unokáink is vállalói lesznek ennek a tehernek. A környezetvédők rendkívül örültek és támogatták, hogy bekerült az alkotmányba két alapelv: nem lehet elhelyezni a külföldről behozott hulladékot hazánkba, valamint, hogy az illegális  szennyező fizetésre kötelezett. Alkotmányos védelmet kapott a nemzeti vagyon, továbbá várható a földviszonyok és a vízkészletek későbbi szabályozása - hangsúlyozta a megszólaló.
Az alkotmány leszögezte: a következő időszaktól kezdve nem négy, hanem öt évre vonatkozik az önkormányzatok mandátuma, viszont komoly vita várható a helyhatósági rendszer további átalakításáról. Gyopáros Alpár úgy gondolja, hogy a közösségektől nem lehet elvitatni az 1990-ben adott önkormányzati jogot, de meg kell találni azt az új struktúrát, melyben egyensúlyba kerülnek a feladatok és a finanszírozás.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.