Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Gépesített gazdaság Kapuváron

Kiss M. Vencel ipari tanuló korában a vízvezeték-szerelést gyakorolta, s mivel már akkoriban is sokan foglalkoztak a disznótartással, a család tizenhárom anyaállattal és azok szaporulataival kezdte meg a gazdálkodást. Az állatokkal való foglalatosság, illetve az értékesítés sem volt mindig stabil, ezért a sertés mellé beszerezték az üszőborjút. Mivel a fiatal szarvasmarhák idővel felcseperedtek, a tehenek rendszeresen adták a tejet, ezért megkezdték az automatizált fejést. A manapság nyolc alkalmazottat foglalkoztató gazdaság lépésről lépésre fejlődött, s a lovak ereje helyett idővel inkább a gépeket használták. (A négylábúak szeretete továbbra is megmaradt, de manapság csak sportlovakat tartanak.) Az istállókat még a téeszesítés idején építették, de azóta modernebb állattartókat  is készítettek. A fejés teljesen zárt rendszerben történik, így a napi 1300 liter tej levegővel nem érintkezhet.
A termőterületeken főleg kukoricát, búzát és árpát termesztenek, annyit, hogy elég legyen az állatok etetésére, ezenkívül széna, lucerna és napraforgó földjeik vannak. Meglepetésre tavaly nyáron a gyengébb aranykoronát érő földek hozták a jobb termést, mert a laposabban fekvő részeken jobban megmarad a nedvesség.  A környéken megjelenő osztrák gazdák sajnos anyagilag jobban el vannak eresztve, ezért a magyar gazdálkodó fel sem érhet az ő szintjükre. Kiss M. Vencelék tavaly 20 millió forintot tudtak a gépek fejlesztésére fordítani, s amint lefogy a hiteltörlesztés, tervezhetik az állattartás modernizálását.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.