Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Gépesített gazdaság Kapuváron

Kiss M. Vencel ipari tanuló korában a vízvezeték-szerelést gyakorolta, s mivel már akkoriban is sokan foglalkoztak a disznótartással, a család tizenhárom anyaállattal és azok szaporulataival kezdte meg a gazdálkodást. Az állatokkal való foglalatosság, illetve az értékesítés sem volt mindig stabil, ezért a sertés mellé beszerezték az üszőborjút. Mivel a fiatal szarvasmarhák idővel felcseperedtek, a tehenek rendszeresen adták a tejet, ezért megkezdték az automatizált fejést. A manapság nyolc alkalmazottat foglalkoztató gazdaság lépésről lépésre fejlődött, s a lovak ereje helyett idővel inkább a gépeket használták. (A négylábúak szeretete továbbra is megmaradt, de manapság csak sportlovakat tartanak.) Az istállókat még a téeszesítés idején építették, de azóta modernebb állattartókat  is készítettek. A fejés teljesen zárt rendszerben történik, így a napi 1300 liter tej levegővel nem érintkezhet.
A termőterületeken főleg kukoricát, búzát és árpát termesztenek, annyit, hogy elég legyen az állatok etetésére, ezenkívül széna, lucerna és napraforgó földjeik vannak. Meglepetésre tavaly nyáron a gyengébb aranykoronát érő földek hozták a jobb termést, mert a laposabban fekvő részeken jobban megmarad a nedvesség.  A környéken megjelenő osztrák gazdák sajnos anyagilag jobban el vannak eresztve, ezért a magyar gazdálkodó fel sem érhet az ő szintjükre. Kiss M. Vencelék tavaly 20 millió forintot tudtak a gépek fejlesztésére fordítani, s amint lefogy a hiteltörlesztés, tervezhetik az állattartás modernizálását.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.