Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Gazdag örökséget hagyott hátra első királyunk

– Mi magyarok még mindig itt vagyunk – fogalmazott Gyopáros Alpár az augusztus 20-i csornai ünnepségen, miközben az elmúlt ezer év történéseiről beszélt, amikor országok és birodalmak tűntek fel és ugyanúgy el, a magyarság mégis fennmaradt.

– Augusztus 20-án nem csak azért tisztelgünk első királyunk emléke előtt, mert egy személyben államalapítónk, a magyarság egyesítője a kereszténységben, hanem azért is, mert fiának írt tanácsaival, gondolataival példát, iránymutatást ad nekünk több mint egy évezrede – mondta ünnepi szónoka. Gyopáros Alpár szerint mi magyarok minden nehézség ellenére megőriztük páratlan nyelvünket, rendkívül gazdag kultúránkat, önállóságunkat, tehetségünket és hitünket. Szent István személye évszázadok óta egyesíti mindazokat, akik a nemzet részének érzik és vallják magukat függetlenül attól, hogy melyik országban élnek magyarként.
Első királyunk örökségéből az egyik legfontosabb a hit. Az országgyűlési képviselő úgy véli, Európa egy része letérne arról a keresztényi útról, amely et korábban oly buzgalommal épített.
– Európa liberális erői kényszerítenék. hogy megtagadjuk hitünket, a Szent István király által megválasztott értékközösséget és értékrendet – fogalmazott, pedig az erős Magyarországhoz összetartó, nemzeti öntudattal rendelkező polgárokból lehet építeni. A felsorolásban elhangzott még a szilárd erkölcsi alap, az alázat és a szeretet, mint elengedhetetlenül fontos és betartandó fogalmak.
A premontrei rend és a város közös tiszteleten, megbecsülésen alapuló kapcsolatának méltatása után Gyopáros Alpár Csorna látványos fejlődéséről beszélt, mely mindannyiunk, minden szorgalmas csornai ember közös munkája.
A városi kitüntetések átadását, valamint az új kenyér megáldását követően a Berki vonósnégyes előadását hallgathatták meg a résztvevők.

 

Az ünnepi beszédet követően átadták a  Csorna Város Önkormányzata által alapították  kitüntetéseket. Posztumusz Csorna Szolgálatáért Díjban részesült néhai Dóczy Zoltánné pedagógus 35 éves áldozatos, lelkiismeretes, önzetlen munkája elismeréseként. Csorna Szolgálatáért Díjat kapott Vargáné Budai Márta pedagógus több évtizedes, lelkiismeretes, önzetlen munkája;  Cser István, a Kisalföldi Shaolin Kung Fu Egyesület ügyvezető elnöke több mint két évtizedes, sikeres edzői és sportvezetői szakmai munkája; valamint Gorzás Zoltán köztisztviselő közel három évtizedes, lelkiismeretes, önzetlen szakmai munkája elismeréseként.  Fotó: Szabados Tibi

Beküldés dátuma: 2021. 08. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek