Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Füstbe ment tervek, amiről nem a helyiek tehetnek

A tavalyi évhez képest változás történt Beleden a közmunkaprogramban. A tavaly áprilisban elültetett, és napjainkra szépen virágzó akácosban már nincs szükség újabb csemeték telepítésére, de az aljnövényzetet karban kell tartani. A bab és a borsó helyére idén burgonyát ültettek, a gumós  területét pedig vöröshagymával vetették be. Utóbbi nem honosodott meg teljesen Beleden, ezért nehéz a környéken a zöldségkultúra termesztése, ráadásul vetőgépet is csak Vas megyében találtak – mesélte Jakab Zoltán alpolgármester. A márciusi aszály nem tett jót a növénynek, ezért sokára bújt elő, és a gyomirtás sem tűnt igazán sikeresnek – tette hozzá. Az utóbbi hetekben leesett csapadék azonban segítette a fejlődését, ezért lassan magához tér.

Tavaly huszonegy közmunkást alkalmaztak Beleden, amelybe nemcsak a földek hasznosítása, hanem a közterületek rendben tartása is szerepelt. Idén viszont csak tizenegy munkás dolgozik ilyen formában a településen. Amire az önkormányzat meghirdette közmunkaprogramját, aki tehette, már elhelyezkedett a vízügynél vagy az erdészetnél. Az alpolgármester megjegyezte: ebből a szempontból a helyhatóság nem versenyképes, aminek viszont egyeneságú következménye, hogy csúszik a munkavégzés. Ekkora létszámmal nem lehet a megfelelő ütemben gondozni az 1 hektár hagymát és a 800 öl burgonyát, azon a kieső háromszög alakú részen pedig, ahol nem kelt ki semmi, karfiollal próbálkoznak. A családsegítő intézet pályázaton nyerte a magot, amely sajnos jócskán a vetési időn túl érkezett, ezért  csak jövőre tudják hasznosítani az akkor még érvényes szavatossági  idővel rendelkező alapanyagot.
A belediek további földterületek hasznosításával és állattartással szívesen bővítenék a közmunkaprogramot, de jelen esetben erre vajmi kevés az esélyük. – Nagy terveink voltak, amihez megvannak az ingatlanaink is, ahol megvalósíthatnánk az állattartást – mondta Jakab Zoltán sajnálkozva. A hízókat a saját önkormányzati konyha feltöltésére  nevelték volna. A szépen lombosodó, növőfélben lévő akácost ha eljön az ideje, ritkítani fogják, de a hasznosítását már a következő korosztályra bízzák.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.