Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Füstbe ment tervek, amiről nem a helyiek tehetnek

A tavalyi évhez képest változás történt Beleden a közmunkaprogramban. A tavaly áprilisban elültetett, és napjainkra szépen virágzó akácosban már nincs szükség újabb csemeték telepítésére, de az aljnövényzetet karban kell tartani. A bab és a borsó helyére idén burgonyát ültettek, a gumós  területét pedig vöröshagymával vetették be. Utóbbi nem honosodott meg teljesen Beleden, ezért nehéz a környéken a zöldségkultúra termesztése, ráadásul vetőgépet is csak Vas megyében találtak – mesélte Jakab Zoltán alpolgármester. A márciusi aszály nem tett jót a növénynek, ezért sokára bújt elő, és a gyomirtás sem tűnt igazán sikeresnek – tette hozzá. Az utóbbi hetekben leesett csapadék azonban segítette a fejlődését, ezért lassan magához tér.

Tavaly huszonegy közmunkást alkalmaztak Beleden, amelybe nemcsak a földek hasznosítása, hanem a közterületek rendben tartása is szerepelt. Idén viszont csak tizenegy munkás dolgozik ilyen formában a településen. Amire az önkormányzat meghirdette közmunkaprogramját, aki tehette, már elhelyezkedett a vízügynél vagy az erdészetnél. Az alpolgármester megjegyezte: ebből a szempontból a helyhatóság nem versenyképes, aminek viszont egyeneságú következménye, hogy csúszik a munkavégzés. Ekkora létszámmal nem lehet a megfelelő ütemben gondozni az 1 hektár hagymát és a 800 öl burgonyát, azon a kieső háromszög alakú részen pedig, ahol nem kelt ki semmi, karfiollal próbálkoznak. A családsegítő intézet pályázaton nyerte a magot, amely sajnos jócskán a vetési időn túl érkezett, ezért  csak jövőre tudják hasznosítani az akkor még érvényes szavatossági  idővel rendelkező alapanyagot.
A belediek további földterületek hasznosításával és állattartással szívesen bővítenék a közmunkaprogramot, de jelen esetben erre vajmi kevés az esélyük. – Nagy terveink voltak, amihez megvannak az ingatlanaink is, ahol megvalósíthatnánk az állattartást – mondta Jakab Zoltán sajnálkozva. A hízókat a saját önkormányzati konyha feltöltésére  nevelték volna. A szépen lombosodó, növőfélben lévő akácost ha eljön az ideje, ritkítani fogják, de a hasznosítását már a következő korosztályra bízzák.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.