Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Folyamatos képzés nélkül nem lehet érvényesülni

Nyári László vegyesnek értékelte a kisebbségi önkormányzat elmúlt esztendejét, mert sikeres és kevésbé ígéretes problémamegoldások születtek. A cigány  önkormányzat kezdeményezésére indított felmérésben a lakáshelyzetet, a foglalkoztatást és az oktatás helyzetét vizsgálták Kapuvár szerte. Az eredmények megvannak, de a kész tanulmány pénzhiány miatt még nem született meg. A kisebbségi referens szerint az iskolába járással és a cigány gyerekek oktatásával nincs kiemelkedő probléma a településen. – A fiatalok is belátják, hogy az érvényesülésnek egyetlen módja a tanulás – mondta a képviselő. A tanszerek beszerzésére ötvenezer forintot kaptak a kapuvári tanulók a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzattól. A pedagógusok részéről pedig olyan támogatást várnának, hogy egyes tárgyakból kiemelt gyakorlási lehetőséget kapjanak a pályaválasztáshoz közeledő hetedik-nyolcadik osztályos diákok. Jó lenne, ha betekintést nyernének bizonyos szakmák műhelymunkáiba, hogy könnyebben döntsenek a továbbtanulásról. Nyári László szerint a felnőttekkel már más a helyzet, mert nagyon nehéz a cigányokat a továbbképzésre rávenni, és ha meg is jelennek az oktatáson, igen nagy a lemorzsolódás menet közben. A kultúra és hagyomány mindig szívügye volt a cigány embereknek, de ezt valakinek kézben is kell tartani – tette hozzá a referens.
Kolompár János, a kapuvári kisebbségi önkormányzat elnöke elégedett a helyhatóság működésével. A roma származásúakat arra kérte, hogy mutassák meg a nyolc általános elvégzéséről szóló bizonyítványt, mert akkor könnyebb számukra az álláskeresés, vagy esetleg a szakma megszerzése. Szerinte a cigányok ne elégedjenek meg a négyórás munkalehetőséggel, mert ennél jóval többre képesek.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.